Een bus van Connexxion.
NOS Nieuws

Streekvervoer wil ook geld van Dijksma

Streekvervoerders vinden dat staatssecretaris Dijksma net zoveel geld moet vrijmaken voor veiligheid in het streekvervoer, als voor de NS.

Dat schrijven de vijf grote vervoersbedrijven in een brief aan Dijksma. De staatssecretaris maakte vorige week bekend dat ze tien miljoen euro vrijmaakt voor veiligheid in het OV. Dat deed ze naar aanleiding van verschillende incidenten waarbij treinpersoneel slachtoffer was van geweld.

Het geld gaat voor het grootste deel naar mobiele flex-teams, beveiligers die extra controleren. Volgens Dijksma komen die er voor "het gehele openbaar vervoer". Over de verdere besteding van het geld moeten nog knopen worden doorgehakt. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan de ontwikkeling van een sms-alert-app.

Evenveel geweld

Toch zijn de streekvervoerders bang dat ze minder geld krijgen dan de Nederlandse Spoorwegen. Ze wijzen erop dat er in de regionale bussen en treinen net zoveel geweld is, maar dat ze het met minder toezichthouders moeten doen.

Dijksma laat weten dat ze binnenkort in gesprek gaat met "alle spelers in het openbaar vervoer": NS, stad- en streekvervoerders, vakbonden en decentrale overheden". Ze wil dan tot afspraken komen over "concrete, ambitieuze en realistische doelstellingen".

Provincie

Vanmiddag praat de Tweede Kamer over de veiligheid op het spoor. De brief van het streekvervoer zal dan waarschijnlijk ook ter sprake komen. CDA-Kamerlid Van Helvert zei vanmorgen bij BNR dat het niet zo mag zijn "dat je de bus of de regionale trein instapt en dat daar niet dezelfde veiligheidsmaatregelen gelden."

PvdA-Kamerlid Hoogland zei op NPO Radio 1 dat het een relevante vraag is of de flexibele teams ook in het streekvervoer kunnen worden ingezet. Hij voegt daaraan toe de streekvervoerders bij Dijksma eigenlijk aan het verkeerde adres zijn, omdat de zij een contract hebben met de provincie. Hij wijst erop dat die provincies er soms voor kiezen om geen conducteurs in te zetten, wat de veiligheid niet ten goede komt en dat ze daar zelf iets aan moeten doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl