Ook trouwen onder huwelijkse voorwaarden leidt tot veel ruzie, zegt de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie
NOS Nieuws

Gemeenschap van goederen: beste systeem of botte bijl?

"Voor je het weet, gaat de keuze aan je voorbij. Maar je moet er wel goed over nadenken", zegt de 26-jarige Alex, die gaat trouwen deze zomer. Hij trouwt in gemeenschap van goederen, vooral omdat dat de standaard is. De optie om huwelijkse voorwaarden op te laten stellen, ging haast aan hem voorbij.

"Het stond op de vragenlijst gewoon tussen vragen over de woonplaats en de trouwdatum. De standaard was gemeenschap van goederen. En hup, door naar de volgende vraag."

Een meerderheid in de Tweede Kamer is ervoor om het systeem aan te passen: niet trouwen in gemeenschap van goederen, maar onder huwelijkse voorwaarden zou de standaard moeten zijn. Wie toch in gemeenschap van goederen wil trouwen, zou dit bij de notaris moeten regelen, zegt de Kamer.

Kamer wil huwelijksregels aanpassen

Ruzies voorkomen

Een verstandig idee, zegt Wilbert Kolkman, hoogleraar notarieel recht. "Trouwen onder huwelijkse voorwaarden sluit aan bij de beleving van de meeste mensen. Bij een scheiding hoeven ze dan niet alles te delen wat ze hebben. Dat voorkomt veel ruzies", zegt Kolkman in het NOS Radio 1 Journaal. "De huwelijkse voorwaarden nemen heus niet alle vechtscheidingen weg, maar het is nog altijd beter dan gemeenschap van goederen. Dat is toch een beetje een botte bijl."

De hoogleraar wijst erop dat in veel andere landen al anders wordt gedacht over het huwelijksrecht. "In veel Europese landen is trouwen onder huwelijkse voorwaarden al de standaard, dus waarom hier dan niet?"

Huwelijkse voorwaarden leiden tot veel ruzies. Waarom zou dat dan het wettelijke systeem moeten worden?

Nora van Oostrom (KNB)

Daar is Nora van Oostrom van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) het niet mee eens. "Wij zijn niet zo onder de indruk van wat men in andere landen doet. Er zijn wel meer wettelijke terreinen waarbij het in andere landen heel anders gaat."

Ze wijst erop dat trouwen onder huwelijkse voorwaarden veel administratieve rompslomp met zich meebrengt. "We begrijpen dat sympathieke kanten van het wetsvoorstel, maar het op papier zetten van wat van wie is, is moeilijker dan het lijkt. We zien in de praktijk dat daar veel ruzie over wordt gemaakt. Waarom zou dat dan het wettelijke systeem moeten worden?"

Repareren

Volgens Kolkman valt het allemaal wel mee met het administratieve werk. "Zo veel werk is het niet. Uitgangspunt bij huwelijkse voorwaarden is dat je dingen moet bijhouden, maar in geen enkel ander land om ons heen vormt die administratieplicht een belemmering voor het invoeren van dit systeem. Het zou vreemd zijn als dat in Nederland dan wel zo is."

Van Oostrom wijst vooral op de statistieken in Nederland. "Hier trouwt nog steeds driekwart van de mensen in gemeenschap van goederen. Dan is het kennelijk toch het meest geschikte systeem. Wij denken dat je iets moet repareren als het fout is. En het huidige systeem is volgens ons niet fout."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl