NOS Nieuws

Zwartboek tegen nieuwe down-test aangeboden

Tegenstanders NIPT-test bieden zwartboek aan

Tegenstanders van de NIPT-test hebben vanmiddag in de Tweede Kamer het zwartboek Zo is Downsyndroom aangeboden. Met de test kan voor de geboorte worden vastgesteld of een kind het syndroom van Down heeft.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de NIPT-test toegankelijk wordt voor alle zwangere vrouwen en ook minister Schippers wil dat snel regelen. Tegenstanders vrezen dat ouders zich hierdoor onder druk gezet voelen om een kind met down niet geboren te laten worden.

Bij de aanbieding van het zwartboek zei Peter Harteveld, die zelf het syndroom van Down heeft, dat hij erg trots is op zichzelf, en dat het hem verdrietig maakt dat hij door de prenatale test het idee krijgt dat hij er eigenlijk niet zou mogen zijn.

Erfelijke aandoeningen

VVD-Kamerlid Arno Rutte zei dat hij het goed vindt dat de tegenstanders van de test laten zien "dat het syndroom van Down en mensen met down bij onze maatschappij horen. Daar mag nooit twijfel over zijn."

Maar hij blijft voor het toegankelijk maken van de NIPT-test, omdat het een laagdrempelige test is "die geen zware inbreuk maakt op het lijf van vrouwen en ongeboren kinderen om achter bepaalde erfelijke aandoeningen te komen".

'Je kan het doen met bloed van de moeder'

De VVD'er wijst erop dat er al sinds de jaren 70 op het syndroom van Down wordt getest. "Dat is helemaal niet nieuw. Maar deze test is veel laagdrempeliger en minder risicovol dan de huidige. En hij wordt bijvoorbeeld al aangeboden in België, dus dan zou het raar zijn om die hier niet aan te bieden."

Respect voor ouders

Ook PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert blijft voorstander. Zij wijst erop dat de NIPT-test niet alleen bedoeld is voor het syndroom van Down, maar ook voor twee andere syndromen: het syndroom van Edwards en het syndroom van Patau. Dat zijn volgens haar "heel ernstige, afschuwelijk pijnlijke syndromen".

Zij vindt dat elke ouder na de test een moeilijke afweging moet maken. "De beslissing om een kind met down niet geboren te laten worden, is een heel moeilijke, net als de beslissing om het wel te laten komen. En ik vind dat we voor beide beslissingen veel respect moeten hebben. We komen niet verder als we elkaar over en weer beschuldigen."

Het PvdA-Kamerlid zegt dat de overheid de test niet verplicht stelt, maar alleen toegankelijk maakt voor iedereen. "En dat moet ook, want nu kunnen alleen vrouwen met geld zo'n test in het buitenland kopen, en dat vind ik een oneerlijke situatie." Ze voegt daar nog aan toe dat nu de helft van de zwangere vrouwen besluit om geen prenatale test te doen en dat dit waarschijnlijk niet zal veranderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl