Secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali in zijn kantoor in New York (december 1996)
NOS Nieuws

Voormalig VN-secretaris-generaal Boutros-Ghali overleden

De voormalige VN-secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de VN bekendgemaakt. De Egyptenaar Boutros-Ghali was de hoogste man bij de VN van 1992 tot en met 1996.

Hij werd niet herkozen voor een tweede termijn omdat de VN onder zijn leiding ten prooi viel aan besluiteloosheid. Zo keek de organisatie passief toe bij de genocide in Rwanda. Ook in de oorlog in voormalig Joegoslavië en de burgeroorlog in Angola speelde de VN nauwelijks een rol.

Boutros-Ghali was de zesde secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij was de eerste Afrikaan en de eerste persoon uit het Midden-Oosten die deze functie kreeg.

Camp David

Boutros-Ghali kwam uit een Koptische familie. Hij studeerde rechten in Caïro en promoveerde in internationaal recht in Parijs. Van 1949 tot 1977 was hij hoogleraar internationaal recht en internationale relaties aan de universiteit van Caïro.

Zijn politieke carrière begon in 1977 toen hij werd benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken onder president Sadat. Dat bleef hij tot 1991. In die functie was hij in 1978 betrokken bij de totstandkoming van het vredesakkoord met Israël.

  • AFP
    Op bezoek in Sarajevo in december 1992
  • AFP
    Met de Russische president Jeltsin in 1994
  • ANP
    Met koningin Beatrix in 1994, tijdens een driedaags werkbezoek
  • AFP
    Naast de Rwandese premier Twaguiramungu in Kigali in juli 1995
  • AFP
    Met de Cubaanse leider Castro in 1995
  • Verenigde Naties
    Met moeder Teresa in New York in 1995
  • ANP
    Bij de uitreiking van de Businessweek Award 2006 in Rotterdam

In 1991 volgde hij de Peruviaan Javier Pérez de Cuéllar op als secretaris-generaal van de VN.

Boutros-Ghali's periode bij de VN stond in het teken van 'An Agenda for Peace'. Daarin beschreef hij hoe de VN zou moeten omgaan met gewelddadige conflicten. De organisatie handelde daar echter niet naar. De VN greep niet in bij de genocide in Rwanda, waar radicale Hutu's zo'n 800.000 Tutsi's en 'gematigde' Hutu's afslachtten. Ook in de burgeroorlog in Angola kwam er geen VN-interventie.

Geen tweede termijn

De besluiteloosheid van de VN leidde ertoe dat Boutros-Ghali, als enige secretaris-generaal, niet werd herkozen voor een tweede ambtstermijn. In 1997 werd hij opgevolgd door de Ghanees Kofi Annan.

Boutros-Ghali heeft na 1997 nog functies in diverse organisaties gehad. Hij was onder meer voorzitter van La Francophonie, een organisatie voor Franssprekende landen en regio`s. Tot zijn dood was hij president van het curatorium van de 'The Hague Academy of International Law'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl