Hulpverleners bij de twee gebotste treinen in Bad Aibling
NOS Nieuws

Treinongeluk Beieren veroorzaakt door menselijke fout

Het treinongeluk in Bad Aibling is veroorzaakt door een fout van de treindienstleider. Dat maakte hoofdofficier van justitie Wolfgang Giese vanmiddag bekend. Bij het ongeluk in Beieren vielen vorige week elf doden en tachtig gewonden toen twee passagierstreinen op elkaar botsten.

Direct na het ongeluk werd de 39-jarige man als verdachte aangehouden. Tot gistermiddag beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Nu heeft hij verklaard dat hij het spoor onterecht heeft vrijgegeven. Duitse media hadden dat daags na het ongeluk al gemeld. Hij zou een vertraging hebben willen inhalen door een van de treinen handmatig toegang te geven tot het spoor.

Noodstop

Op de persconferentie werd ook bevestigd dat hij vlak voor het ongeluk nog geprobeerd heeft beide treinen tot een noodstop te dwingen. Dat kwam te laat. "Zijn handelen is niet in overeenstemming met de regels. Had hij zich aan de regels gehouden, dan was het ongeluk niet gebeurd", aldus hoofdofficier Giese.

De onderzoekers hebben geen technische problemen aan de treinen of de seinen kunnen vaststellen. De man wordt onder meer verdacht van dood door schuld. Men gaat er niet van uit dat hij de fout expres maakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl