NOS Nieuws

Veel mis bij schoonmaakbedrijven in fastfoodsector

Schoonmaakbedrijven in de fastfoodsector begaan nog veel overtredingen. Er worden te lange dagen gemaakt, personeel wordt onderbetaald, er werken mensen zonder werkvergunning en er wordt gesjoemeld met uitkeringen.

Dat is gebleken bij controles van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Belastingdienst, het UWV en de IND bij 50 bedrijven.

De misstanden werden geconstateerd bij zowel franchise-ondernemingen als eigen bedrijven waar een schoonmaakbedrijf werd ingehuurd. Van de tien schoonmaakbedrijven werkte er slechts één netjes volgens de regels.

Toch ziet de inspectie verbetering. Het aantal overtredingen neemt af en fastfoodbedrijven doen geen of minder zaken met schoonmaakbedrijven die overtredingen hebben begaan. Sommige nemen de schoonmaak in eigen beheer.

Lange tijd elke nacht

Verschillende schoonmakers vertelden de inspectie dat zij lange tijd achter elkaar zeven nachten per week moesten werken. Niet alle gewerkte uren worden altijd uitbetaald en ze krijgen geen vakantiegeld. Soms moeten ze na een nacht werken wachten tot het personeel van de fastfoodzaak komt om te controleren of het goed schoon is. Die wachturen worden ook niet uitbetaald.

Bij twee bedrijven waren mensen illegaal aan het werk. Zowel de werknemers als de werkgevers krijgen hiervoor een boete. 41 schoonmakers werkten terwijl ze vermoedelijk een uitkering hadden. Het UWV en de betreffende gemeenten onderzoeken of er sprake is van uitkeringsfraude.

De schoonmaakbedrijven, de branche en de fastfoodbedrijven worden aangesproken op de misstanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl