De helikopter van het Britse Koninklijk Huis
NOS Nieuws

Dure helivlucht Kate wekt verontwaardiging

In de Britse pers is verontwaardigd gereageerd op een helikoptervlucht van Kate, de hertogin van Cambridge. De vrouw van prins William besteedde 3000 pond (3900 euro) voor een retourtje van haar huis in Norfolk naar Londen. Veel te veel, vinden de tabloids.

Middleton woonde in Londen het 75-jarig jubileum van de Britse luchtmacht bij. Het evenement geldt als een officiële gelegenheid, en daarbij mogen de Britse royals de helikopter gebruiken. Toch waren de tabloids "not amused". Volgens hen draait de Britse belastingbetaler op voor de kosten van de vlucht.

Koningin Elizabeth, die dezelfde afstand moest afleggen, pakte een dag later de trein. Een eersteklas treinkaartje Norfolk-Londen kost 54,90 pond (71 euro). De helikopter doet drie kwartier over een vlucht van Norfolk naar Londen; de trein een uur langer.

Groene Draeck

De Britse koninklijke familie kwam eerder al negatief in het nieuws door ruim 3,8 miljoen pond (vijf miljoen euro) te besteden aan de verbouwing van Kensington Palace in plaats van de geraamde 1 miljoen pond (1,4 miljoen euro).

Ook op het Nederlandse Koninklijk Huis is regelmatig kritiek vanwege de kosten. Zo is het schip De Groene Draeck in de loop der jaren veelvuldig in het nieuws geweest. De jaarlijks uitgetrokken 51.000 euro bleken meerdere malen ontoereikend. Het privéjacht kost de belastingbetaler nog altijd een ton per jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl