De Bosnische premier Denis Zvizdic in december in Brussel
NOS Nieuws

Bosnië en Herzegovina vraagt lidmaatschap EU aan

Bosnië en Herzegovina heeft bij de Europese Unie het lidmaatschap aangevraagd. Minister Koenders heeft de aanvraag ontvangen, in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Raad van de Europese Unie.

Hij waardeert de stap van het Balkanland en de start die is gemaakt met het doorvoeren van hervormingen. Toch moet er nog veel gebeuren voor Bosnië kan toetreden tot de Europese Unie.

Zo moet er duidelijke vooruitgang worden geboekt bij de aanpassing van de associatie- en stabilisatieovereenkomst na de toetreding van Kroatië en moet de coördinatie van EU-zaken goed gaan werken. Pas dan zal de aanvraag in behandeling worden genomen.

Lang traject

Al sinds het land zich in 1992 onafhankelijk verklaarde van Joegoslavië wil het lid worden van de EU. In 2003 kreeg het de status van potentiële kandidaat-lidstaat. Na onder meer een grondige hervorming van het politie-apparaat werden in 2008 de stabilisatie- en de associatieovereenkomst getekend.

Van de voormalig-Joegoslavische republieken zijn Slovenië en Kroatië lid van de EU, met Montenegro en Servië lopen toetredingsonderhandelingen en Macedonië is kandidaat-lid. Kosovo is een potentiële kandidaat-lidstaat, maar toetreding is nog lang niet in zicht, omdat niet alle Europese landen de onafhankelijkheid van Kosovo hebben erkend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl