Olmert arriveert bij de gevangenis
NOS Nieuws

Israëlische oud-premier Olmert begint aan celstraf

De Israëlische oud-premier Olmert is begonnen aan een gevangenisstraf van 19 maanden. Hij meldde zich vanochtend onder grote mediabelangstelling bij de Maasiyahu-gevangenis in Ramla, tussen Tel Aviv en Jeruzalem.

Olmert is veroordeeld voor corruptie en tegenwerking van justitie. In de tijd dat hij nog burgemeester van Jeruzalem was, zou hij steekpenningen van een aannemer hebben gekregen. Ook zou hij een getuige onder druk hebben gezet.

Vanwege de beschuldigingen moest Olmert in 2009 aftreden. Hij was drie jaar eerder aan de macht gekomen toen premier Sharon in coma raakte.

Onschuldig

Vlak voordat hij aan zijn celstraf begon, herhaalde Olmert dat hij onschuldig is. In een videoboodschap zei hij dat het een "vreemde en pijnlijke" periode voor hem is.

Aanvankelijk was Olmert veroordeeld tot zes jaar cel, maar in hoger beroep sprak het Hooggerechtshof hem vrij op een belangrijke aanklacht. Omdat er nog een andere zaak tegen Olmert loopt, kan zijn gevangenisstraf nog worden verlengd; Olmert zou illegale donaties van een Amerikaanse aanhanger hebben aangenomen.

Olmert is de eerste Israëlische oud-premier die de cel in moet. Hij komt in een speciale afdeling van de gevangenis in Ramla. Daar zit al wel oud-president Katsav van Israël. Hij werd in 2011 veroordeeld wegens verkrachting.

Videoboodschap Olmert
Olmert op weg naar de gevangenis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl