Een flexteam controleert een auto van een mogelijke mensensmokkelaar in de buurt van Breda
NOS Nieuws

Flexteams tegen mensensmokkel werpen eerste vruchten af

  • Ardy Stemerding

    Redacteur

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

  • Ardy Stemerding

    Redacteur

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

Verscherpte controles in heel Nederland hebben de afgelopen maand geleid tot een lichte stijging van het aantal aanhoudingen op verdenking van mensensmokkel. Dat meldt de politie.

In september vorig jaar werd het aantal controles in het Nederlandse grensgebied al opgeschroefd door de marechaussee. Vorige week kwamen daar ook nog eens strengere controles aan de grens zelf bij. De politie maakte vorige maand bekend ‘Flexibele Interventie Teams’ (flexteams) in te zetten om mensensmokkelaars op te sporen.

Volgens Gert Wibbelink, hoofd van de vier Nederlandse flexteams, is het werk van de politie een toevoeging op het werk van de marechaussee. "De marechaussee staat aan de grenzen en wij doen in het binnenland de vervoersstromen tussen de azc's. Waar we moeten zijn, daar zijn we."

Flexteams zijn een extra wapen tegen mensensmokkel

Aanhoudingen

Deze gezamenlijke aanpak heeft in januari tot iets meer aanhoudingen geleid dan in dezelfde maand vorig jaar, zegt een woordvoerder van de nationale politie. Sowieso stijgt het aantal aanhoudingen voor mensensmokkel gestaag. In 2015 werden zo’n 400 mensen opgepakt op verdenking van mensensmokkel. Het jaar ervoor waren dat er 336, in 2013 nog 297.

De flexteams van de politie voeren vooral controles uit in het verkeer en proberen zo informatie te vergaren over mogelijke verdachten. De teams bestaan al langer en worden ook ingezet om bijvoorbeeld inbrekers te vangen, wiethandelaren te betrappen of rondreizende bendes uit het Oostblok te pakken.

  • Ardy Stemerding / NOS
    Teamlid Joost van Oosterhout zette gisteren een auto met twee mannen aan de kant voor een controle nadat agenten verdachte personen hadden zien rondlopen in de haven van IJmuiden.
  • Ardy Stemerding / NOS
    Het bleek om twee Afghanen te gaan. Uiteindelijk wordt de bijrijder overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.
  • Ardy Stemerding / NOS
    De inzittenden van de auto zeiden dat ze verdwaald waren in Antwerpen. Er was te weinig bewijs om de bestuurder aan te wijzen als mensensmokkelaar.

De agenten werken onder andere met ANPR (automatische kentekenherkenning). Aan het systeem zijn databases gekoppeld met kentekens van mogelijke mensensmokkelaars. Rijdt zo’n auto toevallig langs, dan worden de inzittenden gecontroleerd. De agenten zijn alert op signalen van mensensmokkel en gaan zo uitgebreid mogelijk met de inzittenden in gesprek.

Soms kunnen mensensmokkelaars op heterdaad worden betrapt, bijvoorbeeld als ze met een groep vluchtelingen onderweg zijn. Vaker leveren de controles informatie op, die in latere politieonderzoeken nuttig kan blijken. Volgens de politie is informatie van flexteams het afgelopen jaar in zestig onderzoeken van grote waarde gebleken, al gaat dat niet alleen om mensensmokkel.

De teams werken onopvallend, bijvoorbeeld rond asielzoekerscentra en in havens. Daar kijken ze of ze verdachte situaties zien. Rond azc’s zijn de teams alert op het ronselen van vluchtelingen voor prostitutie of illegale klusjes, maar ook op mensen die de openbare orde willen verstoren. In havens houden ze de smokkel van vluchtelingen op boten of in vrachtwagens naar bijvoorbeeld Engeland in de gaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl