NOS Nieuws

Koenders ziet 'drama' in vluchtelingenkamp Macedonië

Koenders geschokt over situatie in vluchtelingenkamp grens Macedonie

Minister Koenders heeft een vluchtelingenkamp bij de grens tussen Macedonië en Griekenland bezocht. Op zoek naar een oplossing voor de vluchtelingencrisis spreekt hij vandaag met bewindslieden uit beide landen. Koenders maakt zich sterk voor een gezamenlijke Europese aanpak van de vluchtelingencrisis. "Ook de buren van de EU zijn deel van de oplossing van dit probleem."

Koenders werd vanochtend door de Macedonische onderminister van Buitenlandse Zaken ontvangen in de hoofdstad Skopje. Na een gesprek bezochten zij een kamp met vluchtelingen in Gevgelija bij de grens met Griekenland.

"Wat je hier ziet is een menselijk drama", zei Koenders tijdens het bezoek. "Kinderen die samen met hun ouders of zelfs zonder ouders hierheen zijn gereisd, bij de grens staan en dan weer verder moeten met de trein."

Minister Koenders tijdens zijn bezoek aan het vluchtelingenkamp

"De minister vond de situatie in het vluchtelingenkamp schrijnend", zegt correspondent Marcel van der Steen, die met Koenders meereisde. Volgens Van der Steen is de situatie in Gevgelija de afgelopen weken wel verbeterd. "Mensen hebben het er nu vrij goed, als je het vergelijkt met twee maanden geleden."

De samenstelling van de groep vluchtelingen aan de grens is gewijzigd, vertelt hij. "Er zijn nu veel meer kinderen en vrouwen, terwijl er een aantal weken geleden nog vooral mannen in dit kamp zaten. In veel gevallen reizen vrouwen en kinderen hun man achterna. Alleen is gezinshereniging lastig, omdat zij vaak in verschillende plaatsen in Europa terechtkomen."

Omdat Nederland nu voorzitter is van de Europese Unie, probeert de minister alle Europese landen op één lijn te krijgen.

Correspondent Marcel van der Steen

Met het oog op de EU-top aankomende donderdag, pleit Koenders voor een gezamenlijke aanpak van het vluchtelingenprobleem. "Omdat Nederland nu voorzitter is van de Europese Unie, probeert de minister alle Europese landen op één lijn te krijgen. Maar dat is erg lastig."

Zo hebben Hongarije, Tsjechië en Slowakije tientallen agenten naar Macedonië gestuurd, die de grens gaan bewaken. Ook Oostenrijk trekt een eigen plan: de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken sprak eerder deze week in Macedonië over het tegenhouden van vluchtelingen bij de grens.

Toch blijft Koenders positief. "Er wordt binnen de EU wel weer meer met elkaar gepraat. Ondanks de maatregelen die sommige landen nemen. Men ziet wel in dat je er met een grensafsluiting niet komt."

"Niettemin is het wel belangrijk dat mensen worden gecontroleerd", zegt Koenders. "We hebben een bepaald niveau van veiligheid in Europa, dus er zijn mensen die we niet kunnen toelaten. Dat moet ook wel het signaal aan de rest van de wereld zijn."

Met zijn bezoek wil de minister zich verzekeren van de steun van Macedonië. Later vandaag spreekt hij in Athene met de Griekse premier Tsipras, in de hoop dat ook de Grieken zich achter een Europese aanpak scharen. Volgens Koenders is dat de enige manier waarop de vluchtelingenstroom kan worden ingedamd.

"We hebben geen alternatief. Er moet een Europese oplossing komen. Hier en daar gaat dat moeizaam, maar ik wil niet opgeven. Er wordt hard aan een oplossing gewerkt en zo hoort dat ook."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl