NOS NieuwsAangepast

'Facebook raakt Google in achilleshiel'

Door redacteur Jurjen Boekraad

Vriendensite Facebook is het afgelopen jaar in de VS meer bezocht dan Google. Negen procent van alle internetbezoeken ging naar Facebook, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Google voerde jaren de lijst aan en is nu dus van zijn troon gestoten. Aan internetdeskundige Henk van Ess de vraag of dit een verrassende ontwikkeling is en wat het precies betekent.

"Het is geen verrassing", zegt Van Ess, "want het is dit jaar al eens gebeurd. Bovendien, de cijfers zijn vertekend omdat de andere diensten van Google niet zijn meegerekend, zoals het zeer populaire YouTube. Spelletjes, zoals Farmville op Facebook, zijn niet Google's sterkste punt. Aan de andere kant is Google steeds sterker aan het worden op het vlak van video en mobiel. In Nederland is afgelopen jaar al twee keer meer in YouTube gezocht dan in Google en het marktaandeel van Android is groter dan dat van de iPhone."

In Amerikaanse media wordt gesproken van een verschuiving van 'een internet rond Google' naar een 'internet rond mensen'. Ziet u ook een dergelijke beweging? "Er is wel wat aan de hand. Google kan niet zo goed met mensen omgaan. Facebook raakt Google in zijn achilleshiel. Bij Facebook delen levende mensen onder meer linkjes met elkaar, bij Google zijn het computers die dat doen. Pogingen tot het delen van informatie door echte mensen, via Google Wave of Google Buzz, zijn nog geen succes."

"Google heeft nog geen grip op het sociale web en dat maakt het bedrijf zenuwachtig. Want websites merken steeds vaker dat aanbevelingen via het sociale web tot bezoek leiden ten koste van de linkjes die Google via de zoekmachine geeft."

"Mensen vinden het steeds prettiger om via vrienden, familie of collega's aanbevelingen te krijgen over een site. Liever een persoonlijk advies dan een onpersoonlijk antwoord, zoals via Google. Of dat altijd een beter antwoord is? Dat is de vraag."

Het afgelopen jaar passeerde Facebook de 500 miljoen gebruikers, riep Time Mark Zuckerberg uit tot Person of the Year, werd er een film gemaakt over hem en zou de omzet stijgen van 800 miljoen dollar naar 2 miljard. Google haalt het leeuwendeel van de omzet uit advertenties. Is Facebook eigenlijk een belangrijke concurrent geworden van Google? "Wat betreft de advertentiemarkt, kijk eens naar de cijfers. Google verdient dik zes miljard, Facebook nog geen kwart daarvan."

Er waren klachten over de beveiliging en privacy van Facebookprofielen en -gegevens. Weet u hoe het daar nu mee gesteld is? "Ik heb zelf ondanks 10.000 vrienden mijn Facebook account opgezegd. Reden is dat Facebook te veel informatie van mij opslaat en te vaak op of over de grens gaat.

De beveiliging laat bovendien te wensen over. Met Firesheep zijn accounts te hacken. Google repareerde dat onmiddellijk, Facebook niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl