Een Zuid-Koreaanse militair plaatst een hek op de weg naar Kaesong
NOS Nieuws

Seoul: Noord-Korea besteedde geld aan wapens en luxe producten

Noord-Korea heeft honderden miljoenen dollars die Zuid-Korea heeft geïnvesteerd in het industrieterrein Kaesong op de grens van beide landen vooral gebruikt om wapens te ontwikkelen en luxe artikelen te kopen voor sterke man Kim Jong-un. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Vereniging stelt dat in een officiële verklaring.

Zuid-Korea sloot het industriepark afgelopen week als reactie op de lancering van een langeafstandsraket door Noord-Korea. Seoul zegt dat het geen trek meer heeft om de bewapeningsprogramma's van zijn aartsvijand te financieren. Noord-Korea beschouwt de sluiting van Kaesong als een 'oorlogsverklaring'. Pyongyang heeft alle Zuid-Koreanen uitgewezen en de tegoeden van Zuid-Koreaanse bedrijven bevroren.

Met de verklaring over de besteding van het geld erkent Zuid-Korea met zoveel woorden dat de 55.000 Noord-Koreaanse werknemers op Kaesong waarschijnlijk maar weinig hebben gezien van de ruim 140 euro die ze er gemiddeld per maand verdienden. Zuid-Korea betaalde hen niet rechtstreeks, maar de lonen werden contant in dollars uitgekeerd aan de Noord-Koreaanse autoriteiten.

'Kantoor 39'

Zo kwam het geld terecht bij 'Kantoor 39', de instantie van de regerende Arbeiderspartij die de buitenlandse inkomsten van Noord-Korea beheert. Algemeen wordt aangenomen dat via dat kantoor de uiterst geriefelijke leefstijl van Kim Jong-un en zijn naaste omgeving wordt betaald, en dat er geld wordt geïnvesteerd in de omstreden bewapeningsprogramma's van het stalinistische land.

Al met al heeft Zuid-Korea bijna 740 miljoen euro geïnvesteerd in Kaesong, een groot deel dus in cash, waarbij Zuid-Koreaanse bedrijven profiteerden van de goedkope Noord-Koreaanse arbeidskrachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl