NOS NieuwsAangepast

Acht jaar Duitsland, geen dag spijt

Door correspondent Margriet Brandsma in Berlijn

Ruim acht jaar correspondentschap in Duitsland en geen dag spijt gehad. Ook niet van de terugkeer naar Nederland trouwens. Een veelgestelde vraag van de afgelopen weken was namelijk: waarom kies je niet voor correspondentschap in een ander land?

Dat was een mogelijkheid geweest. Maar ik had grote twijfels. Bijvoorbeeld of ik me weer met ziel en zaligheid op een nieuw land kan storten. Want het is tot nu toe het leukste dat ik in de journalistiek heb gedaan, correspondent zijn, maar zeker ook het meest veeleisende. En bovendien wil ik wel ´s ervaren of Nederland echt zo veranderd is als steeds gezegd en geschreven wordt.

Oud brood

Natuurlijk vertrek ik met weemoed. In Nederland moet ik op zondag oud brood eten en de krant van zaterdag lezen. En weer wennen aan de luidruchtigheid. In Berlijn hoor ik eerder aan het volume dat er landgenoten in een kroeg zitten, dan aan de taal. Maar verder verandert er niet zoveel. Deutsche Bahn heeft ook vertraging als het sneeuwt. Ook hier verzakt wel eens wat, sterker, verdwijnt een heel stadsarchief de grond in bij de aanleg van een nieuwe metro.

En Duitsers hebben best gevoel voor humor. Maar niet altijd en overal, zoals bij ons. Wij leuken een vergadering graag op met een snedige opmerking, in Duitsland doe je dat niet. Duitsers zijn formeler. Je tutoyeert pas als het mag. En als je daarna per ongeluk toch ´u´ zegt als het ´jij´ is aangeboden, dan denkt de persoon in kwestie dat je boos op ´m bent.

Het weer

Duitsers hebben een pessimistische inslag. Zoals een oud-collega terecht eens zei: het weerbericht is hier altijd slechter dan het weer. Maar ach, hoe zouden wij worden als we voortdurend op televisie zien hoe slecht we zijn? Want er gaat werkelijk geen week voorbij zonder een paar keer Hitler en de nazi´s op de Duitse televisie.

Voor de manier waarop Duitsland met z´n zwarte verleden omgaat, heb ik respect gekregen. Het is daarnaast interessant te zien dat er een generatie politici is opgestaan die weer duidelijker voor de nationale belangen opkomt (Merkel, Westerwelle). Ten koste van het historisch bewustzijn gaat dat overigens niet.

Vriendelijk

Slotconclusie: Duitsland is een interessant land, daarom heb ik er altijd veel belangstelling voor gehad. In de jaren dat ik hier woonde en leefde, ben ik het ook een leuk, een vriendelijk land zelfs, gaan vinden. En gezien het feit dat Duitsland onder Nederlanders het meest geliefde vakantieland is, ben ik niet de enige!

.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl