In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

'Drones kunnen nesten van weidevogels beschermen'

Nesten van weidevogels kunnen beter beschermd worden met de inzet van drones. Verschillende natuurbeschermingsorganisaties hebben onderzoek gedaan in Overijssel, waar jaarlijks meer dan 70.000 nesten van weidevogels als de grutto, kievit en scholekster worden gevonden en beschermd.

Volgens de onderzoekers is dat een fractie van het werkelijke aantal nesten dat in de Overijsselse weilanden te vinden is. Als de broedplaatsen niet worden opgespoord, kunnen ze sneuvelen doordat boeren hun landerijen bewerken. Daardoor komt de vogelstand onder druk te staan, meldt RTV Oost.

Er zijn niet genoeg mensen om alle broedplaatsen van de vogels die verstopt zijn, op te sporen. Volgens het onderzoek kunnen drones met infraroodcamera helpen. In een uur tijd is een onbemand vliegtuigje in staat veertig hectare grasland af te speuren op nesten. De informatie over de vindplaatsen kan direct worden doorgestuurd naar een landelijke database.

Geursporen

Een bijkomend voordeel is dat bij het opsporen vanuit de lucht geen geursporen naar nesten ontstaan. Daardoor is het voor roofdieren lastiger om de broedplaatsen te vinden. De weidevogels zelf blijken nauwelijks verstoord te worden door de drone.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl