De Russische en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken
NOS Nieuws

Veiligheidsconferentie München: alle ballen op Rusland

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

Op de jaarlijkse Veiligheidsconferentie in München is Rusland vandaag hevig onder vuur genomen. Een lange reeks sprekers kritiseerde de buitenlandpolitiek van president Poetin.

Of het nu over Oekraïne, Syrië of over de vluchtelingenstroom gaat: de Westerse regeringsleiders en ministers van Buitenlandse Zaken kiezen voor een felle toon in München.

Op sommige plekken is een heel perverse politiek gaande.

Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry was het duidelijkst over de Russische bombardementen in Syrië. "De meeste aanvallen van Rusland waren niet gericht tegen terroristen, maar tegen legitieme oppositionele groepen. Om een staakt-het-vuren te realiseren moet de manier waarop Rusland z’n doelen kiest veranderen."

Hij koppelde de Europese vluchtelingenstroom aan de daden van Poetin. Hij liet doorschemeren dat Poetin bewust Europa ontwricht door een vluchtelingenstroom op gang te brengen. "Op sommige plekken is een heel perverse politiek gaande. Men draait aan knoppen om de vluchtelingenstroom te beïnvloeden, om politieke redenen."

Ook de Franse premier Valls riep de Russen op om de bombardementen op de burgerbevolking in Syrië te staken. "Anders is vrede onmogelijk."

Veiligheidsconferentie München: alle ballen op Rusland

Ook het optreden van Rusland in Oekraïne leidt nog altijd tot heftige discussies. De Oekraïense president Porosjenko werd zelfs emotioneel toen hij op het podium, duidelijk aangeslagen, de zaal inriep: "Er is geen burgeroorlog in Oekraïne. Dit is uw agressie, meneer Poetin!"

De annexatie van de Krim baart ook de Polen zorgen. President Duda noemt het zijn topprioriteit om de aanwezigheid van de NAVO in het oosten uit te breiden. "Onze veiligheid is van levensbelang, als je kijkt naar Oekraïne, maar ook als je de Russen hier hoort praten."

Ik vraag me wel eens af of ik in 2016 of in 1962 leef.

Russische premier Medvedev

De Russische president Poetin is tot twee keer toe uitgenodigd om naar München te komen, maar stuurde "vanwege tijdgebrek" zijn premier Medvedev. Die had geen goed woord over voor de kritiek op zijn land.

"Het beleid van de NAVO richting Rusland is vijandelijk en vaag. Je zou kunnen zeggen dat we terug zijn in de tijden van de Koude Oorlog. Ik vraag me wel eens af of ik in 2016 of in 1962 leef."

Volgens hem houdt het westen er dubbele standaarden op na. Hij wees erop dat het Westen en Rusland dezelfde vijanden hebben: "die van het internationaal terrorisme". Hij wuifde veel kritiek weg. "Er is geen bewijs dat wij burgers bombarderen. Dat is gewoon niet waar".

De veiligheidsconferentie wordt elk jaar in München gehouden. Wereldleiders gaan er openlijk met elkaar in debat over actuele geopolitieke thema's. Achter de schermen worden ook veel een-op-een-bijeenkomsten gehouden. De conferentie is in de jaren 60 begonnen om oorlogen en escalatie te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl