Arianna Fontana is terug van weggeweest
NOS Sport

Comeback van Europees shorttrack-icoon Fontana

  • Edwin Cornelissen

    Verslaggever

  • Edwin Cornelissen

    Verslaggever

De wereldbekerfinale shorttrack in Dordrecht moet het dit weekend stellen zonder de twee Nederlandse boegbeelden Jorien ter Mors en Sjinkie Knegt; de een rijdt op de langebaan, de ander is geblesseerd. Wél aanwezig is de vrouw die jarenlang de Europese tegenhanger was van de Aziatische shorttrackspecialisten. Arianna Fontana (25) is terug van weggeweest.

De Italiaanse liet zich dit seizoen nog niet in wedstrijden zien. Totdat ze vorige week haar comeback maakte in het wereldbekercircuit. Met twee trainingsmaanden in de benen. Met nieuwe motivatie en nog één doel voor ogen: de Olympische Spelen.

Ze is best wel volmaakt.

Niels Kerstholt

Fontana maakte op 15-jarige leeftijd al haar olympische debuut. In de tien jaar die ze sindsdien op het hoogste niveau uitkwam won ze vijf Europese titels en medailles op WK’s en de Olympische Spelen.

Oud-shorttracker Niels Kerstholt: "Ze is best wel volmaakt. Ze kan tactisch races heel goed lezen, is ontzettend sterk. En technisch klopt het allemaal ook redelijk goed. Zij is wel degene die er echt bovenuit klom. En ik verwacht dat ze dat komend jaar weer zal doen."

De weinige wedstrijden die ze dit seizoen rijdt, gebruikt Arianna Fontana vooral om te werken aan haar vorm. De wereldbekerfinale in Dordrecht benadert ze individueel vooral als trainingswedstrijd. Daarnaast wil ze het Italiaanse relayteam helpen zich te kwalificeren voor het WK.

  • AFP
    Arianna Fontana met haar bronzen medaille op de 1.500 meter van Sotsji
  • EPA
    Arianna Fontana viert haar bronzen medaille op de 1.500 meter van Sotsji
  • EPA
    Arianna Fontana (l) pakte brons op de Spelen van Sotsji met de Italiaanse aflossingsploeg
  • EPA
    Arianna Fontana met haar zilveren medaille op de 500 meter van Sotsji

Haar lange afwezigheid dit seizoen gaf voeding aan geruchten. Wilf O’Reilly, voormalig shorttracker en technisch directeur van de KNSB: “Ik kan me enerzijds voorstellen dat je even een time-out wilt als je zolang aan de top staat. Ondertussen is ze getrouwd met een Amerikaan. Dus het verhaal dat nu rondgaat, is dat ze wil wonen in Amerika, maar ook wil schaatsen voor Amerika."

Ik had gewoon wat rust nodig. Ik had echt behoefte aan een pauze.

Arianna Fontana

Rijden voor ander land?

De regels schrijven voor dat een schaatser die voor een ander land wil uitkomen twee jaar lang niet mag deelnemen aan EK’s en WK’s en een jaar geen wereldbekerwedstrijden kan rijden. Het zou een verklaring kunnen zijn voor de tijdelijke stop van Fontana. Maar de Italiaanse verwijst dat verhaal naar het rijk der fabelen. "Ik had gewoon wat rust nodig. Even weg zijn van iedereen en alles. Ik had echt behoefte aan een pauze."

Wel heeft Fontana de afgelopen periode rondgekeken naar alternatieve trainingslocaties, bijvoorbeeld in Canada. "Ik wilde eens wat andere opties bekijken. Als je altijd op dezelfde plaats schaatst met dezelfde mensen is het soms goed om eens naar wat anders te zoeken.” Maar dan gaat het Fontana alleen om het trainen. In de wedstrijden zal ze hoe dan ook het Italiaanse pak dragen. “Ik ben begonnen met Italië, ik wil ook eindigen met Italië."

Want Arianna Fontana is weliswaar pas 25 jaar, ze hint nadrukkelijk op het einde van haar carrière. De kans dat ze ook na de Olympische Spelen van 2018 nog actief is als topsporter lijkt klein. "Ik wil niet te oud zijn als ik kinderen krijg. Het zou een mooi moment zijn om mijn eigen gezin te stichten en aan het echte leven te beginnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl