De PvdA viert vandaag op het partijcongres zijn 70-jarig bestaan

PvdA-leider Samsom wil 10 miljard extra voor onderwijs

PvdA-leider Samsom wil de komende vijftien jaar 10 miljard euro extra uitgeven aan het onderwijs. Ook moet het gemakkelijker worden om leraren te ontslaan en moeten de lerarenopleidingen worden verbeterd. In een interview met dagblad Trouw zegt Samsom dat hij leraren "twee keer zo goed wil opleiden, twee keer zoveel wil betalen en twee keer zo snel afscheid van ze wil kunnen nemen als het echt niet gaat."

Samsom neemt een voorschot op het verkiezingsprogramma voor 2017. Het extra geld van tien miljard euro is niet bedoeld voor één kabinetsperiode. "Misschien duurt het vijftien jaar. Maar mijn doel is dat het onderwijs een van de belangrijkste investeringen wordt die de overheid doet."

Coalitiepartij VVD reageert via Twitter verheugd dat met de PvdA gepraat kan worden over het gemakkelijker ontslaan van leraren. "Fijn dat PvdA tot inzicht is gekomen dat het loongebouw en het ontslag van leraren op de schop moeten. Eindelijk", stelt VVD-Kamerlid Duisenberg.

Oppositiepartij SP vindt dat de PvdA te laat komt met het investeren in onderwijs. "Had dat even wat eerder bedacht", zegt SP-Kamerlid Van Dijk. Oppositiepartij D66 heeft weinig vertrouwen in de voornemens van Samsom omdat diens partij in 2012 1 miljard euro extra heeft beloofd, maar dat volgens D66 juist is uitgelopen op nieuwe bezuinigingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl