5,5 miljoen doden door luchtvervuiling per jaar
Luchtvervuiling leidt jaarlijks tot de voortijdige dood van 5,5 miljoen mensen. De meeste slachtoffers vallen in China en India.
De cijfers zijn op een rij gezet door onderzoekers voor de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens uit 2013, maar een van de onderzoekers zegt daarover dat dergelijke cijfers niet snel veranderen.
Openbare ruimte of thuis
De lucht in de openbare ruimte wordt met name vervuild door fijnstof, afkomstig van elektriciteitscentrales, fabrieken en uitlaatgassen. 2,9 miljoen mensen komen daardoor om het leven. In 1990 waren er nog naar schatting 2,2 miljoen doden door luchtvervuiling buitenshuis, schrijft The Washington Post.
Maar ook bij mensen thuis ontstaat luchtvervuiling, door de verbranding van kolen en hout. In India alleen al komen daar 920.000 mensen door om het leven. De deeltjes die vrijkomen zijn gevaarlijk voor de gezondheid, de kans op hart- en longproblemen neemt erdoor toe. Ook de kans op kanker wordt groter.
De WHO waarschuwt dat er meer mensen dood gaan aan luchtvervuiling, dan aan ondervoeding, overgewicht of alcohol en drugs. Volgens hen is het na hoge bloeddruk, slechte eetgewoonten en roken de meest voorkomende doodsoorzaak.
In Europa en de Verenigde Staten is het aantal doden door luchtvervuiling de laatste decennia afgenomen, maar nog steeds sterven er in de Europese Unie 218.000 mensen per jaar door vervuiling van de lucht in de openbare ruimte. In 1990 waren dat er nog 350.000.