Baby met microcefalie, dat in verband wordt gebracht met het Zika-virus

Braziliaanse 'D-Day' tegen zika

  • Marc Bessems

    Correspondent Latijns-Amerika

  • Marc Bessems

    Correspondent Latijns-Amerika

Brazilië houdt een mega-operatie tegen de mug die het zika-virus verspreidt. Bijna een kwart miljoen Braziliaanse militairen en 300.000 ambtenaren kloppen vandaag aan bij miljoenen huishoudens in 350 gemeentes verspreid over het land. Ze moeten de bevolking mobiliseren in de strijd tegen Aedes aegypti.

De mug is verantwoordelijk voor de zika-epidemie, maar ook voor de verspreiding van chikungunya en dengue, knokkelkoorts. Aan die ziekte overleden vorig jaar 843 mensen. Hoeveel mensen ziek werden van het zika-virus is onduidelijk, schattingen lopen uiteen van 500.000 tot 1,5 miljoen.

Braziliaanse leger begint strijd tegen Zika

President Dilma Rousseff kondigde de nationale mobilisatie vorige week aan tijdens haar eerste televisietoespraak in bijna een jaar tijd. "Er bestaat nog geen vaccin tegen het zika-virus. Het enige effectieve middel tegen deze ziekte is het krachtig bestrijden van de mug", zei de president.

Zika Zero

De militairen van operatie 'Zika Zero' richten zich vandaag vooral op voorlichting. De komende week gaan ze ook inspecties uitvoeren bij mensen thuis.

De Aedes aegypti legt eitjes in stilstaand water. Die komen in ongeveer een week tijd uit. De autoriteiten roepen mensen daarom op om een keer per week hun huis en tuin te controleren op broedplaatsen. Slecht afgesloten watertanks zijn een geliefde plek voor de mug, net als schoteltjes onder een bloempot of zwerfafval. Na een regenbui kan een weggegooid dopje van een colaflesje al een broedplaats worden.

Het toont meteen de omvang van het probleem. In de grote steden van het land zitten hele wijken zonder water. Daar gebruiken bewoners watertanks. Vuilniswagens komen er zelden en er is ook lang niet altijd aansluiting op het riool. Ideale omstandigheden voor de Aedes aegypti.

Microcefalie

Er zijn sterke aanwijzingen dat het zika-virus microcefalie kan veroorzaken, een vrij zeldzame afwijking van het centrale zenuwstelsel waarbij de hersenen zich tijdens de zwangerschap niet volledig ontwikkelen en de schedel te klein blijft.

Gisteren maakte het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid bekend dat het aantal bevestigde gevallen van microcefalie in Brazilië is opgelopen tot 462, waarvan bij 41 een mogelijke relatie met zika-virus kon worden vastgesteld. Daarnaast worden nog eens 3852 meldingen van microcefalie onderzocht. Verreweg de meeste gevallen doen zich voor in het noordoosten van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl