Mark van der Maarel kopt 0-1 binnen, Leonard Nienhuis is kansloos

Cambuur strijdend ten onder tegen Utrecht

Na vijf nederlagen trok Cambuur-coach Henk de Jong afgelopen week zijn conclusies. De spelers hebben zich zijn vertrek kennelijk aangetrokken. De Friezen speelden tegen FC Utrecht met het mes tussen de tanden. Die spelopvatting leidde uiteindelijk tot niets: 0-2.

Interim-coach Sipke Hulshoff had aan de tekentafel een 3-5-2 opstelling uitgedacht. De Let Vytautas Andriuskevicius schoof een linie op naar het middenveld en Martijn Barto en Kevin van Veen vormden een spitsenduo. Bij FC Utrecht stond verdediger en Ajax-huurling Ruben Ligeon voor het eerst in de basis.

Van Veen (vliegende tackle) en Barto (elleboogje) lieten al snel zien dat het de Leeuwarders menens was. Ook op de strijdlust van hun ploeggenoten was niets aan te merken. Cambuur speelde op het randje en soms er erover. FC Utrecht wachtte tot de storm ging liggen en probeerde, zonder succes, met een technisch surplus door de tackles op het volle middenveld te laveren.

Geen krimp

Nieuwkomer Van Veen onderscheidde zich met een prima vrije trap ook in sportief opzicht. Robbin Ruiter kon de geplaatste bal net onder de let vandaan tikken. Ook de Ier Jack Byrne nam van afstand het Utrechtse doel onder vuur. Ruiter gaf opnieuw geen krimp.

Timo Letschert (l) in duel met Martijn Barto
    Martijn Barto raakte geblesseerd aan zijn gezicht en viel uit
    Sipke Hulshoff (l) en Jan Bruin, het technisch duo van Cambuur
  • NOS
    De Cambuur-supporters ontvouwen een spandoek voor de opgestapte Henk de Jong

Na nog twee stevige botsingen ruimden Barto en Yassin Ayoub geblesseerd het veld. Dat was het enige tastbare wat de harde eerste helft opleverde. Meer dan voor rust, vond Utrecht in de tweede helft de ruimtes op het veld. Toch was de beste kans voor Cambuur. Jamiro Monteiro speelde oog in oog met Ruiter de bal te ver voor zich uit.

De thuisploeg smeekte vergeefs om een strafschop toen Rai Vloet in de zestien licht werd aangetikt, maar vond geen gehoor bij arbiter Bas Nijhuis. Cambuur-keeper Leonard Nienhuis moest aan de overkant in actie komen bij een schot van Nacer Barazite en een vrije trap van Timo Letschert.

Utrecht werd steeds dreigender en in de 79ste minuut was Nienhuis alsnog geklopt. Aanvoerder Mark van der Maarel zette de bezoekers uit een voorzet van Andreas Ludwig koppend op voorsprong. Sébastien Haller verdubbelde, eveneens met het hoofd, in de slotfase de score vanuit een hoekschop.