Martina Sabliková
NOS Schaatsen

Achtste wereldtitel op rij voor Sábliková

Martina Sábliková heeft voor de achtste keer op de rij de wereldtitel gepakt op de 5 kilometer. De 28-jarige Tsjechische was met 6.51,09 ruimschoots de snelste. De Nederlandse vrouwen Carien Kleibeuker en Irene Schouten eindigden respectievelijk als tweede en derde.

Sábliková, die donderdag ook al goud won op de 3 kilometer, kwam in de laatste afstand in actie en liet al snel merken dat zij zich niet liet verslaan. Carien Kleibeuker had in de voorlaatste rit de snelste tijd gereden (6.54,96), maar daar dook Sábliková al snel onder.

WK afstanden 2016: samenvatting 5.000 meter (v)

En dus moesten de Nederlandse vrouwen zich richten op de andere medailles. Irene Schouten, die tegen Sábliková reed, reed een sterke race en bleef in de buurt van haar opponente. Uiteindelijk kwam Schouten net tekort om sneller te rijden dan Kleibeuker. Ze finishte in 6.55,93 en won het brons.

Claudia Pechstein eindigde met 6.58,99 als vierde. En dat is bijzonder te noemen. De 43-jarige Duitse won bij de eerste WK afstanden, in 1996, de gouden medaille.

Kleibeuker: ik ben niet heel blij met zilver

Kleibeuker niet heel blij, Schouten wel

Voor Kleibeuker was het na haar race al duidelijk. "Nee, ik dacht geen moment dat ik ging winnen. Ik reed wel een aardige rit, maar ik had niet de snelheid die ik wilde. Ik wist het gelijk wel."

Is Kleibeuker dan ook niet blij met haar zilveren medaille? "Ik ben niet blij, omdat ik had gehoopt dat ik een rit zou rijden zoals in Salt Lake City, Heerenveen en Enschede. Dat het niet lukt, zorgt ervoor dat ik niet blij ben. Ik wilde in de buurt komen van Sábliková, maar ik ben alleen maar achterop geraakt."

Schouten was juist heel blij met haar bronzen plak. Van tevoren dacht ze dat het moeilijk zou worden, maar dat viel uiteindelijk mee. "Ik zag de tijd van Pechstein en toen dacht ik: ik moet wel een persoonlijk record rijden. Ik heb een keer eerder tegen Sábliková gereden op de 5 kilometer, toen was het verschil 15 seconden. Ik verloor uiteindelijk maar 4 seconden op Sábliková, dat geeft mij wel veel moed."

Schouten: dit geeft mij wel moed

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl