De Syrische president Bashar al-Assad tijdens het interview met AFP in Damascus
NOS Nieuws

Assad zweert heel Syrië te heroveren

De Syrische president Bashar al-Assad zweert dat zijn troepen het hele land weer onder controle zullen krijgen. Het leger zal de strijd "zonder enkele terughoudendheid" voeren, ook al zal de overwinning "nog op zich laten wachten en zullen we er een hoge prijs voor betalen." Hij zegt dat in een interview met het Franse persbureau AFP.

Verder zegt hij dat de strijd onder geen enkele voorwaarde wordt gestaakt, ook niet om te onderhandelen, en bestrijdt hij dat zijn troepen oorlogsmisdaden hebben gepleegd, zoals eerder werd gesteld door de Commissaris voor de Mensenrechten van de VN.

Assad: ik ga door met het bestrijden van terrorisme

Het is voor het eerst sinds het vastlopen van de vredesonderhandelingen in Genève dat Assad zich laat interviewen. Hij deed zijn uitspraken vlak voordat op een conferentie in München een akkoord over een wapenstilstand werd gesloten.

Europa heeft het aan zichzelf te wijten dat veel van de ruim 4 miljoen vluchtelingen die het land sinds het begin van het conflict, in 2011, hebben verlaten, hun toevlucht tot de EU hebben gezocht. "Europa heeft terroristen in bescherming genomen en Syrië sancties opgelegd, en dat heeft ertoe geleid dat veel mensen het land verlieten", stelt Assad.

De Syrische leider roept Europese landen op te helpen bij de terugkeer van Syriërs naar hun land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl