Een muntjak
NOS Nieuws

Muntjak mogelijke bedreiging voor Brabantse natuur

Het hertje is niet groter dan een gemiddelde hond en maakt grappig genoeg ook een blaffend geluid. Het feit dat de muntjak op diverse plaatsen in het zuiden van het land is waargenomen, doet echter de alarmbellen rinkelen.

Van oorsprong afkomstig uit Azië werd de muntjak eind 19e eeuw in Engeland geïntroduceerd. Inmiddels is de soort, die zich zeer snel voortplant, daar uitgegroeid tot een ware plaag. In heel Groot-Brittannië lopen inmiddels meer dan een half miljoen muntjaks rond in de vrije natuur.

Ook in België en andere Europese landen lijkt de muntjak zich voorgoed te hebben gevestigd. Met negatieve gevolgen voor de natuur in die landen. De muntjaks verdringen inheemse reeën en vormen ook een bedreiging voor vogelsoorten omdat eieren op hun menu staan, en voor insecten en zeldzame bosplanten.

Reden voor de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) om te laten onderzoeken of de muntjak zich ook in Nederland aan het vestigen is. "Er is een aantal meldingen binnengekomen, en daarom hebben wij het Bureau van de Zoogdiervereniging gevraagd een telling te houden en te inventariseren hoeveel muntjaks er in Nederland zijn gesignaleerd", zegt een woordvoerder van de NVWA.

Muntjak

Het blaffende reetje is sinds 1998 op allerlei plaatsen in Nederland gezien. Meldingen van de Veluwe, uit de Achterhoek en Overijssel zijn daarna afgenomen. Maar met name in Noord-Brabant, in de gebieden rond Eindhoven en Tilburg, werd het hertje steeds vaker gezien.

"Er zijn inderdaad diverse meldingen geweest. Maar het is nog te vroeg om nu al te stellen dat de muntjak ook in Nederland definitief is neergestreken. Dat moet dit onderzoek nu uitwijzen", aldus de NVWA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl