NOS NieuwsAangepast

Meer vervoersbedrijven willen af van contant geld

Niet alleen het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB wil geen contant geld meer in de bus, meer vervoersbedrijven onderzoeken mogelijkheden voor buschauffeurs om zonder geld rond te rijden.

Het GVB besloot gisteren om het dagkaartje niet meer te verkopen op de bus, nadat een buschauffeur in Amsterdam was overvallen. Zonder het duurdere dagkaartje is de hoeveelheid contant geld op de bus veel kleiner.

Smartphone

Toch is helemaal geldloos nog een stap te ver. "Het GVB heeft 750.000 reizigers, onder wie ook veel toeristen. Daar moeten alternatieven voor worden bedacht."

Het vervoersbedrijf experimenteert daar al wel mee. Zo loopt in Rotterdam een proef van de RET waarbij passagiers kunnen in- en uitchecken met hun smartphone of pinpas. Maar of de bussen eind van het jaar geldvrij zijn, zoals burgemeester Van der Laan graag wil, kan het vervoersbedrijf niet beloven.

We zien dat steeds meer mensen gebruik maken van pinnen in de bus.

woordvoerder, Arriva

Ook Arriva wil dat buschauffeurs zo snel mogelijk zonder geld in de bus kunnen rondrijden. In Gouda experimenteert het vervoersbedrijf met pinnen op de bus.

"We zien dat steeds meer mensen daar gebruik van maken. We gaan dit uitgebreid evalueren en daarna moet dit ook in de rest van het land worden aangepast", vertelt een woordvoerder tegen BNR.

Busbedrijf Connexxion zou ook graag willen dat contant betalen niet meer hoeft in de bus. Maar vraagt zich wel af of dat haalbaar is. Zo moet er ook een alternatief komen voor de honderdduizenden toeristen. "Die willen ook weleens gewoon met 1 of 2 euro betalen als ze de stad in gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl