NOS Voetbal

FIFA schorst Valcke 12 jaar

De ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA heeft Jérôme Valcke voor twaalf jaar geschorst. In die periode mag de 55-jarige Fransman geen voetbalgerelateerde werkzaamheden verrichten. Als secretaris-generaal van de FIFA was Valcke volgens de ethische commissie betrokken bij tal van corrupte zaken.

Privéreisjes met FIFA-geld

Zo wordt hij gestraft voor het ondernemen van privéreisjes met vergoedingen van de FIFA. Valcke verkoos een eigen vliegtuig boven lijnvluchten en had daarvoor geen goede verklaring. Zijn persoonlijke belangen zouden hem afgeleid hebben van zijn werk als secretaris-generaal.

Al eerder werd bekend dat de FIFA-onderzoekers hem verdachten van het sjoemelen bij de verkoop van WK-kaartjes. Zij concluderen dat hij niet probeerde te voorkomen dat een bedrijf geld verdiende aan te hoge ticketprijzen. Valcke moedigde de verkopers zelfs aan om zich niet aan de afspraken met de wereldvoetbalbond te houden. Ook kwam al naar buiten dat hij de WK-televisierechten voor de Caraïben onder de marktprijs probeerde te verkopen.

Volgens de ethische commissie heeft Valcke in totaal zeven artikelen in de ethische code van de FIFA overtreden.

Sepp Blatter (r) overlegt Jerome Valcke

Rechterhand van Blatter

De Fransman gold jarenlang als de rechterhand van voorzitter Sepp Blatter bij de FIFA. Blatter werd eind vorig jaar, net als UEFA-voorzitter Michel Platini, acht jaar geschorst door de ethische commissie. Blatter en Platini willen die schorsingen aanvechten tot de hoogste instanties. Binnenkort dienen hun zaken bij de beroepscommissie van de FIFA.

Valcke raakte vorig jaar betrokken in een corruptieaffaire. Hij werd toen voorwaardelijk geschorst, in afwachting van een definitieve beslissing van de ethische commissie. De FIFA wist begin januari, al voor de uitspraak, genoeg en besloot de Fransman te ontslaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl