Jos van Emden finishte in de derde etappe van de Ronde van Qatar als tweede in de tijdrit
NOS Wielrennen

Het WK-parcours in Qatar? 'Een kermiskoers zonder sfeer'

Wind, waaiers en vanaf de eerste kilometer al vechten voor je plekkie. Zo omschrijft Lotto-Jumbo-renner Jos van Emden een "lekker Qatar-dagje" na de vierde etappe in de Ronde van Qatar. Het peloton kon deze week alvast sfeer proeven in de oliestaat waar in oktober de WK wielrennen worden gehouden. Maar die sfeer was ver te zoeken, aldus Van Emden.

"Het leeft hier totaal niet. Er staat niemand langs de weg. Op de finish staan de mensen die er moeten staan. Als je die weghaalt blijven er misschien nog drie sjeiks over", zegt Van Emden, die woensdag tweede werd in de tijdrit in Qatar.

"Het is een mooie koers om te rijden als voorbereiding op het seizoen, omdat je vanaf de eerste kilometer vol aan het koersen bent. Maar dit is niet waarvoor je wielrenner bent geworden."

WK-parcours

Toch keert het peloton dit seizoen nog een keer terug naar Qatar. Van 9 tot 16 oktober worden er de WK wielrennen verreden. Dinsdag stuurde de organisatie van de Ronde van Qatar het peloton alvast vier rondjes over het parcours van de wegwedstrijd, op het kunstmatig opgespoten eiland 'The Pearl'.

Het levert vanuit de lucht in ieder geval mooie plaatjes op, laten we het daarop houden.

Jos van Emden

25 rotondes

Van Emden, die bij de afgelopen wereldkampioenschappen in Richmond dankbaar kopwerk deed voor de Oranjeploeg, werd er niet echt vrolijk van: "Het levert vanuit de lucht in ieder geval mooie plaatjes op, laten we het daarop houden. Het rondje is net een kermiskoers. Het is niet WK-waardig. En er ligt ongeveer om de 300 meter een rotonde en het is veel draaien en keren", zegt Van Emden, wijzend op de 25 rotondes die in de omloop van 15.3 kilometer zijn opgenomen.

Er klinken meer van zulke geluiden uit het peloton. Ook de Belg Greg Van Avermaet noemde het een kermiskoers bij Sporza. Alexander Kristoff, drievoudig ritwinnaar in Qatar, omschreef het rondje als "een criterium, met al die bochten".

Geen Vlaamse leeuw?

"Het hele eiland is nep", gaat Van Emden verder. "Er gaat daar nooit een WK-sfeer zijn. En dat is juist het mooiste aan het WK wielrennen, dat sfeertje. Ik denk niet dat er bij dit WK heel veel mensen komen zwaaien met vlaggen met een Vlaamse leeuw erop. Maar ik laat me graag verrassen."

  • EPA
    Het peloton is in de Ronde van Qatar door de woestijn onderweg naar 'Pearl Island'
  • AFP
    In de tweede etappe van de Ronde van Qatar konden de renners kennis maken met het WK-parcours
  • AFP
    Het peloton, met Mark Cavendish voorop, rijdt door een van de vele bochten op het WK-parcours
  • AFP
    Het peloton onderweg naar Madinat Al-Shamal in de vierde etappe

Massasprint

"Het wordt waarschijnlijk nog best wel lastig ook. Dinsdag stond er windkracht zes. Er zit een lus in van 80 kilometer voordat we het parcours op rijden, en daar lag het al in zes groepen. Maar als de koers 250 kilometer lang is (zoals bij het WK, red.) komt alles toch weer samen in dat rondje. Er is ook niet heel veel nadeel van de wind door de hoge torens. Er is een grote kans op een massasprint", concludeert Van Emden.

Ventilatoren langs de weg

En hoe zit het met de hitte? Nu is het goed te doen, zegt Van Emden. Maar dit is wel een van de koudste maanden. In oktober kan het zo'n veertig graden worden in Qatar. Sjeik Khalid bin Ali al-Thani zei tegen Sporza dat hij erover nadenkt om op plekken langs het parcours ventilatoren te plaatsen die waterdamp verspreiden, waardoor het koeler wordt.

Dat verbaast Van Emden niets: "Ik zie ze er nog voor aan om een ventilator te ontwikkelen die het zo hard kan laten waaien dat er toch nog wind op de kant komt te staan", zegt hij lachend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl