Jorien ter Mors is de sterkste op de 1.000 meter
NOS Schaatsen

Ter Mors wereldkampioene op 1.000 meter

Jorien ter Mors is voor het eerst in haar carrière wereldkampioen geworden op de langebaan. De 26-jarige Twentse toonde zich bij de WK afstanden in Kolomna de beste op de 1.000 meter. Sprintkanonnen Brittany Bowe en Heather Richardson beten zich stuk op de tijd van Ter Mors: 1.14,73.

Ter Mors, die nog altijd shorttrack combineert met langebaanschaatsen, kwam al in de zevende rit in actie. Ze zette met 1.14,73 een goede tijd neer, maar of dat goed genoeg was moest nog blijken. Ter Mors kwam gesloopt over de finish en hapte minutenlang naar adem.

Richardson en Bowe redden het niet

De ene na de andere schaatsster wist vervolgens niet onder de tijd van Ter Mors te duiken. Heather Richardson kwam dicht in de buurt, maar de Amerikaanse sprintster finishte in 1.14,94.

Topfavoriete Brittany Bowe en outsider Marrit Leenstra kwamen in de laatste rit in actie. Bowe reed bijna de hele race onder de tijd van Ter Mors, maar kwam op de finish 0,28 seconden tekort. Leenstra kwam helemaal niet in de buurt van de winnende tijd.

Richardson greep uiteindelijk het zilver en Bowe moest genoegen nemen met brons. Ireen Wüst, die negen jaar geleden wereldkampioen werd op de 1.000 meter, beet het spits af. In de openingsrit noteerde ze 1.15,71. Met deze tijd werd ze zesde. Leenstra eindigde achter Wüst als zevende (1.15,77).

  • NOS
    Nog vijf seconden, wordt Jorien ter Mors wereldkampioen?
  • NOS
    De wereldtitel is binnen voor Jorien ter Mors

Nog meer goud voor Ter Mors?

Ter Mors komt zaterdag weer in actie. Dan staan er twee 500 meters op het programma. Zondag kan ze ook een gooi doen naar goud op de 1.500 meter. Ter Mors werd in 2014 olympisch kampioene op die afstand.

Uitslag 1.000 meter vrouwen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl