Volgens Rutte is de sfeer in de Trêveszaal nog net zo goed als in het begin
NOS Nieuws

Rutte: samenwerking met PvdA niet stroever dan eerst

Premier Rutte vindt dat de samenwerking met de PvdA niet stroever verloopt dan in het begin van deze kabinetsperiode, en ook niet minder stroef. "We zijn twee partijen met behoorlijk verschillende opvattingen, maar tot nu toe lukt het steeds om door middel van compromissen tot goed beleid te komen."

Rutte reageerde op VVD-minister Kamp, die in een politieke talkshow in het Twentse Diepenheim zei dat de samenwerking met de PvdA in het kabinet minder goed is dan voorheen. "Het laatste jaar wordt altijd moeilijker", zei hij. En: "Naarmate de verkiezingen naderen wordt het moeilijker om oplossingen te vinden. Want partijen willen zich dan profileren en de verschillen worden eerder groter dan kleiner."

Bijstoken biomassa

Rutte denkt dat Kamp zijn opmerkingen heeft gemaakt, omdat hij door zijn portefeuille meerdere malen "te maken kreeg met Kamermeerderheden, die gesteund werden door de PvdA." De premier doelt dan bijvoorbeeld op het verzoek om geen subsidie te geven aan kolencentrales voor het bijstoken van biomassa. Dat is zeer tegen de wens van minister Kamp. De ministerraad heeft hier nu twee keer over gesproken, maar nog geen besluit genomen.

Rutte: samenwerking met PvdA niet stroever geworden

Rutte concludeert dat de sfeer tussen de twee regeringspartijen in het algemeen eigenlijk onveranderd is. "We proberen in goede zin er steeds uit te komen. Maar als je gaat inzoomen op de portefeuille van Kamp, dan heb je de laatste weken een paar keer kunnen zien dat een Kamermeerderheid met de PvdA iets deed wat tegen zijn advies inging."

Kamp liet in dezelfde talkshow weten dat hij na de komende Kamerverkiezingen uit de politiek gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl