NOS Nieuws

Rutte: NAVO-hulp wordt geen veer- of terugsleepdienst

Rutte: NAVO-hulp wordt geen veer- of terugsleepdienst

NAVO-schepen die in de Egeïsche zee gaan helpen met het bestrijden van mensensmokkelaars gaan geen boten met vluchtelingen terugslepen. Dat zei premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Ook zullen asielzoekers niet worden opgepikt en naar Griekenland worden gebracht, zegt hij. De precieze invulling van de missie wordt de komende weken uitgewerkt.

Nederland bekijkt of het op korte termijn een schip kan sturen om bij te dragen aan de missie.

Gisteren werd bekend dat de NAVO gaat helpen met het bestrijden van mensensmokkelaars door schepen te sturen naar de Egeïsche Zee tussen Turkije en Griekenland.

"We willen in ieder geval voorkomen dat het een veerdienst wordt naar Griekenland. Dat zou een aanzuigende werking hebben", zegt premier Rutte over de NAVO-hulp. "Als boten met vluchtelingen worden aangetroffen kan de Turkse kustwacht wel worden gewaarschuwd", zegt hij.

Doorslaggevend

Minister Hennis van Defensie benadrukt het belang van de hulp. "Het is wel opvallend omdat het bondgenootschap wordt gezien voor collectieve verdediging, terwijl buitengrensbewaking van Europa meer een zaak van de EU is." De hulp van de NAVO om criminele netwerken achter de vluchtelingenstroom te bestrijden kan volgens Hennis doorslaggevend zijn.

Hennis: Navo-inzet bij de vluchtelingencrisis van belang

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl