Een Noord-Koreaanse raket
NOS Nieuws

China steunt VN-resolutie tegen Noord-Korea na lancering raket

China zal een resolutie van de VN Veiligheidsraad tegen Noord-Korea steunen. De Chinezen vinden dat het land de 'noodzakelijke prijs' moet betalen voor zijn lancering van een langeafstandsraket, afgelopen zondag.

Wel zegt de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, dat het doel moet blijven om Noord-Korea weer aan de onderhandelingstafel te krijgen.

Noord-Korea begon in 2006 met nucleaire testen en sindsdien heeft het onder meer drie kernproeven gedaan. De Verenigde Naties reageerden daarop met het instellen van sancties tegen het land. Na de test van zondag overweegt de Veiligheidsraad nieuwe strafmaatregelen.

Zorgen

Wang Yi vindt het belangrijk dat Noord-Korea de consequenties voelt.

De minister zei verder dat hij zich zorgen maakt over de hulp van de Verenigde Staten aan Zuid-Korea. De Amerikanen gaan Zuid-Korea helpen met de plaatsing van een raketafweersysteem. Dat moet de Zuid-Koreanen beschermen tegen aanvallen van het noorden, maar China vreest dat het systeem ook gebruikt kan worden voor een aanval op Chinees grondgebied. Daarom vraagt het de VS om de hulp aan Zuid-Korea te staken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl