De provincie Noord-Holland wil de kudde verkleinen tot duizend herten
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Dierenbescherming naar rechter om afschieten damherten

De Dierenbescherming stapt naar de rechter om het afschieten van duizenden damherten tegen te gaan. Dat zegt een woordvoerder van de Dierenbescherming tegen Omroep West. De herten zitten in de Amsterdamse Waterleidingduinen, tussen Noordwijk en Zandvoort.

Dierenbescherming komt hiermee in actie tegen het besluit van provincie Noord-Holland eerder deze week om het afschieten van de herten toe te staan.

Overlast

De provincie vindt het noodzakelijk om de populatie damherten te verkleinen, om de flora en fauna in het duingebied in balans te houden. Door overpopulatie proberen groepjes herten uit het gebied te ontsnappen. Ze veroorzaken dan overlast op de weg en in woonwijken.

In vijf jaar tijd mogen 1785 damherten in Nationaal Park Zuid-Kennemerland en 2885 damherten in de Waterleidingduinen afgeschoten worden.

De discussie over het afschieten van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen woedt al jaren. Zowel de gemeente als de provincie had nu toestemming gegeven voor het afschieten, maar de Dierenbescherming probeert er alsnog een stokje voor te steken.

Afschieten maakt het erger

De Dierenbescherming is bang dat er onrust ontstaat onder de herten door het jachtbeleid, met uitbraak uit het gebied tot gevolg. Daardoor wordt de overlast van herten op de weg en in woonwijken juist groter.

Daarnaast kunnen ervaren en sterke dieren worden gedood, zodat natuurlijke selectie geen kans krijgt. Hierdoor ontstaat een zwakkere groep dieren, zegt de Dierenbescherming.

Advertentie via Ster.nl