Hao Hao
NOS Nieuws

Breaking news in België: panda bevrucht

Het was groot nieuws vanmorgen in België: Chinese verzorgers hebben panda Hao Hao succesvol geïnsemineerd. Het dier woont sinds 2014 met een mannetje in het Belgische natuurpark Pairi Daiza.

Voor de krant Het Laatste Nieuws was de mededeling een pushbericht waard. De Standaard publiceerde snel een kort bericht met de belofte 'Later meer'.

Vorige week kwamen twee Chinese experts aan in België om de bevruchting te begeleiden. Dat is bij panda's geen sinecure: ze zijn slechts één keer per jaar vruchtbaar voor een periode van hooguit enkele dagen.

Te agressief

In de nacht van dinsdag op woensdag werd een verhoogde oestrogeenspiegel gemeten bij Hao Hao en werd geprobeerd haar te laten paren met Xing Hui. De mannetjespanda was echter zo dominant en agressief, dat verzorgers na vijf pogingen besloten over te gaan op kunstmatige inseminatie.

"De kans dat ze gewond zou raken bij direct contact was te groot", aldus het park. Daarom werd Hao Hao een uur lang verdoofd en zo bevrucht.

Wachten

Of de bevruchting is geslaagd is nog niet duidelijk; pandawijfjes vertonen nauwelijks signalen van een zwangerschap. "Enkel een piek aan oestrogeen, drie-en-een-halve maand na de inseminatie, zou een concrete aanwijzing zijn dat er een baby onderweg is."

Daarom zal pas na een draagtijd van vijf maanden duidelijk zijn of Hao Hao inderdaad succesvol is bevrucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl