NOS Nieuws

Kabinet sceptisch over Syrië-akkoord

Het kabinet is sceptisch over de uitkomsten van onderhandelingen over een tijdelijke wapenstilstand in Syrië. "Het is een eerste, voorzichtig stapje. Het akkoord is heel broos en daarom is terughoudendheid op zijn plaats", zegt minister Hennis van Defensie.

Hennis benadrukt dat er in het verleden veel beloftes zijn gedaan die totaal niet zijn waargemaakt. Ze vindt vooral de houding van Rusland kwalijk. "Het is goed dat er druk op ze wordt uitgeoefend om goed mee te werken. Ik hoop op meer realiteitszin bij de Russen", aldus Hennis.

Onder meer de Verenigde Staten en Rusland bereikten gisteravond een akkoord over het staken van de gevechtshandelingen in Syrië. De aanvallen op terroristische groepen gaan wel door. De VS en Rusland verschillen van mening over welke groepen als terroristisch kunnen worden aangemerkt.

Premier Rutte noemt het akkoord fragiel maar hoopgevend. "Het is belangrijk dat de grote mogendheden tot voorzichtige afspraken zijn gekomen", zegt hij. Hij reageerde ook op het feit dat de strijdende partijen niet aan de onderhandelingstafel zaten. "We kunnen haren gaan zoeken in de soep, maar laten we nou blij zijn dat de grote mogendheden tot deze stap zijn gekomen."

Snel noodhulp

Minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking ziet in het aangekondigde bestand mogelijkheden om snel noodhulp te verlenen. "Het is realistisch om binnen een week voedsel, dekens en medicijnen bij mensen te krijgen die dat hard nodig hebben", zegt de minister. "Iedereen staat al weken klaar om voor die mensen te gaan zorgen."

Ploumen noemt het akkoord een "hoopvol moment waar we het maximale uit moeten halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl