Viktor Troicki haalde in Rotterdam de kwartfinales
NOS Sport

Troicki terug aan de top, maar schorsing doet nog steeds pijn

  • Franklin Stoker

    redacteur NOS Sport

  • Franklin Stoker

    redacteur NOS Sport

Hij is nog altijd boos. Boos over de twaalf maanden die ze van zijn tennisloopbaan hebben afgepakt. Viktor Troicki, terug aan de top van het tennis en kwartfinalist op het ABN Amro-toernooi, maar vraag hem niet naar zijn schorsing.

Zijn stemming is opperbest als hij donderdagmiddag in de perskamer van de Rotterdamse Ahoy verschijnt na zijn gewonnen partij tegen de Zuid-Koreaan Chung Hyeon. Een babbeltje hier, een geintje daar. Troicki oogt ontspannen, dan nog wel.

ABN Amro-toernooi: Troicki-Chung

Valentijnsdag

De Serviër krijgt vragen over zijn verjaardag en Valentijnsdag. De antwoorden zijn niet spectaculair. “Ik ben orthodox-christelijk, dus aan Valentijnsdag doen we niet. Mijn verjaardag hebben we gisteren wel gevierd”, zegt de kersverse dertiger met een bescheiden glimlach.

Troicki kan weer lachen, want hij is na een fikse sanctie terug in de top (ATP-22). Dat zit zo: de tennisser weigerde in april 2013 een dopingcontrole (bloedtest) bij een toernooi in Monte Carlo. Hij kreeg, tegen de regels in, naar eigen zeggen van een official toestemming om zich een dag later te laten controleren. Troicki werd twaalf maanden geschorst en keerde in juli 2014 terug, als mondiale nummer 842, en moest zich weer helemaal omhoog werken.

Viktor Troicki maakte in juli 2014 in Gstaad zijn rentree op de ATP Tour

De sanctie zit hem nog dwars. “Het ligt achter mij, ik ben blij dat ik weer kan tennissen, maar het is niet eerlijk wat er toen is gebeurd. Ik wil het er niet meer over hebben”, zegt de Serviër starend naar de grond. De toon van het gesprek is veranderd. Ook de aanwezige ATP-persman wordt ineens onrustig als het onderwerp ter sprake komt.

Cynisch

Dan gooien we het over een andere boeg. Hoe zwaar was het om weer helemaal op nul te moeten beginnen? “Het was fantastisch”, klinkt Troicki cynisch en knipoogt op hetzelfde moment naar de nerveuze persman alsof hij wil zeggen: tijd om hier een einde aan te maken.

Het persgesprek kabbelt nog ongemakkelijk verder. Nee, het gaat niet meer over zijn schorsing. Geen verhalen over revanchegevoelens of trots. Troicki vertelt nog plichtmatig dat hij de top-10 wil halen, beter dan ooit tennist en snelt daarna de perskamer uit. “Thanks, guys”, roept hij nog.

Troicki zien we vrijdagmiddag terug tegen de Fransman Nicolas Mahut. De Serviër is in vorm, dus een finaleplaats in Rotterdam zit erin. Wellicht heeft hij dan toch iets te vieren op Valentijsdag.

Viktor Troicki wordt op handen gedragen als hij Servië in 2010 de Davis Cup bezorgt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl