De Olympische ringen in het Madureira Park in Rio
NOS Sport

'Paniek rond zika-virus wordt een beetje te groot'

De organisatie van de Olympische Spelen maakt zich zorgen. Niet vanwege de verspreiding van het zika-virus, maar meer vanwege de paniek rondom de dreigende epidemie. "Onze belangrijkste taak is nu om iedereen te kalmeren", zegt een woordvoerder.

Het organisatiecomité Rio 2016 is van plan snel een verklaring te sturen naar de sportbonden. "De paniek wordt langzaamaan een beetje te groot. Wij houden ons zoveel mogelijk aan de feiten, ook zodat mensen zich niet onnodig zorgen gaan maken."

Het uitbreken van het virus deed al de nodige wenkbrauwen fronsen. Maar sinds 1 februari, de dag waarop de wereldgezondheidsorganisatie WHO de noodtoestand afkondigde, is er veel ophef in de internationale sportwereld. Er is veel twijfel over of het wel veilig is om naar Brazilië te reizen. Vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden, zouden gevaar lopen.

Een speelster van de Amerikaanse voetbalselectie, keepster Hope Solo, verkondigde al dat als de Spelen nu gehouden zouden worden, zij niet zou gaan.

Het IOC kwam ook met een reactie. Het hoofd van de medische afdeling, Richard Budgett, zegt ook dat er nog geen reden is voor overhaaste besluiten. "De zorgen zijn wel terecht, maar er is geen negatief reisadvies. Niemand van de autoriteiten of de WHO suggereert dat we moeten overwegen om de Spelen niet door te laten gaan."

Advies: geen muggenbeet oplopen

Budgett vervolgt: "Alles wat we kunnen doen, doen we. We nemen dit heel serieus. De autoriteiten in Brazilië nemen het ook extreem serieus." Mensen die naar Brazilië of een ander land in Zuid-Amerika reizen, wordt geadviseerd alles te doen om niet gebeten te kunnen worden.

Het IOC houdt nauw contact met de WHO. "We volgen de experts. Er zijn geen restricties qua reizen naar Brazilië. Mensen moeten zich wel laten adviseren, vooral vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden."

Zika-virus in Zuid-Amerika

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl