Staatssecretaris Dijksma op weg naar de Klimaattop in Parijs (archief)
NOS Nieuws

Dijksma wil wereldwijd prijskaartje voor CO2

EU-voorzitter Nederland wil dat er snel een wereldwijd prijskaartje komt voor de uitstoot van CO2. Als bedrijven overal moeten betalen voor vervuiling, komt er eerlijke concurrentie en wordt het aantrekkelijker om naar duurzame oplossingen te zoeken, is de gedachte.

Staatssecretaris Dijksma zal het wereldwijde prijskaartje voor de uitstoot van broeikasgassen vandaag bepleiten op een klimaatbijeenkomst in Parijs, die zij met de Franse minister voor Milieu heeft georganiseerd. Die bijeenkomst is een vervolg op de klimaattop van vorig jaar. De uitstoot van CO2 is een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde.

Nu worden her en der nog verschillende methodes gebruikt om de prijs voor CO2-uitstoot te bepalen. De Europese Unie heeft bijvoorbeeld al jaren een emissiehandelssysteem, waarbij uitstootrechten tussen de lidstaten kunnen worden verhandeld. Dijksma wil dit systeem hervormen, omdat het ertoe leidt dat bedrijven de uitstoot naar landen verplaatsen waar ze niet of minder hoeven te betalen.

Windmolenparken

De Wereldbank zal proberen om alle verschillende methodes aan elkaar te knopen, en tot één prijs te komen. Nederland heeft hiervoor een bijdrage van 2 miljoen euro toegezegd.

"Een prijskaartje voor het gebruik van fossiele brandstoffen maakt investeren in duurzame alternatieven zoals windmolenparken aantrekkelijker", zegt Dijksma. "Zo betaalt de vervuiler en concurreert de industrie op een mondiaal eerlijk speelveld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl