Thomas Krol won brons bij de wereldbeker in Stavanger
NOS Schaatsen

Krol vliegt nu nog over het ijs, maar straks door de lucht

Thomas Krol hoopt vrijdag op de 1.500 meter bij de WK afstanden over het ijs te vliegen. En wie weet kruipt hij dan met een medaille op zak weer achter zijn flight simulator. Want als het over vliegen gaat, beginnen de ogen van Krol te glinsteren.

De 23-jarige schaatser uit Colmschate heeft namelijk twee dromen. Hij wil bij de Olympische Spelen in Pyeongchang schitteren en hij hoopt daarna op een carrière als piloot. Verslaggever Jeroen Stekelenburg nam Krol mee naar Schiphol, waar hij in een professionele simulator van Amsterdam naar Moskou mocht vliegen.

"Het is geen hobby. Ik zou het een passie willen noemen. Later wil ik ontzettend graag piloot worden. Elk vrij minuutje tussen de trainingen door of op trainingskamp zit ik achter de flight simulator. Ik heb een programma op mijn laptop staan en dan probeer ik alle vluchten van bijvoorbeeld KLM zo goed mogelijk uit te voeren. Ik heb zonder te liegen al duizenden uren gemaakt", zegt Krol.

Schaatser Krol wil vliegen over het ijs en door de lucht

"Af en toe vlieg ik ook wel eens online. Dan doe ik aan een enorm evenement mee. Zo heb ik in augustus een keer op een rustdag van Seoul naar Amsterdam gevlogen. Dat is 10,5 uur non-stop. Dan praat je gewoon met de luchtverkeersleiding en dan kom ik niet achter m'n laptop vandaan."

Hoe moet het nu verder? Want een schaatscarrière is niet te combineren met een opleiding tot piloot. Het is een dilemma dat nog niet speelt, maar wie weet komt dat nog. "Ik heb begrepen dat de KLS (KLM Luchtvaartschool red.) heel graag wil dat je voor je 28ste begint met de opleiding. Dat is wel lastig. Tot de volgende Spelen wil ik volledig voor het schaatsen gaan en daarna wil ik graag kijken hoe ik ervoor sta. Dat kan nog een dilemma worden."

Ik heb nu twee keer achter elkaar tegen Denis Joeskov gereden. Hij is ontzettend goed.

Thomas Krol

Eerst maar eens richten op de WK afstanden. Want Krol moet vrijdag rijden op zijn favoriete 1.500 meter. In de laatste rit moet hij tegen de torenhoge favoriet Denis Joeskov. "Ik heb nu twee keer achter elkaar tegen hem gereden. Hij is ontzettend goed. Hij opent goed, rijdt een goede eerste ronde en hij heeft weinig verval. Hij doet eigenlijk alles goed", vertelt hij vol bewondering.

"Op de WK afstanden van vorig jaar reed hij met 1.43,36 een absurde race. Misschien de beste 1.500 meter die ik ooit heb gezien. Dat baanrecord in Thialf blijft ongelooflijk lang staan denk ik. Als je 1.44 rijdt in Thialf doe je met de besten mee en dit was nog een seconde sneller. Ik denk dat hij weer wereldkampioen wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl