EFF-leden Shivambu (l.) en Malema (r.) verlaten het parlement, terwijl president Zuma zijn toespraak vervolgt
NOS Nieuws

Onrustige Zuid-Afrikaanse 'troonrede' van Zuma

De Zuid-Afrikaanse president Zuma had vanavond de grootste moeite om zijn jaarlijkse 'Toestand van de Natie'-toespraak te houden, het Zuid-Afrikaanse equivalent van de troonrede. Parlementariërs van de radicaal-linkse partij EFF vielen hem continu in de rede.

De toespraak in Kaapstad, die live werd uitgezonden op tv, begon al een uur later omdat er buiten rellen waren. De politie gebruikte traangas om de betogers uiteen te jagen. Zuma ligt onder vuur vanwege de economische problemen in het land en het ontslag van minister Nhlanhla Nene (Financiën). Ook is hij het middelpunt van een nieuw schandaal: de president zou miljoenen aan overheidsgeld hebben gebruikt om zijn privéwoning te verbouwen.

Mr. Zupta

Toen Zuma eenmaal aan zijn toespraak begon, werd hij meteen al onderbroken door parlementariërs van de EFF, de Economische Vrijheidsstrijders. Dat is een radicale afsplitsing van Zuma's ANC, die in 2014 voor het eerst in het parlement kwam. Oprichter en partijleider Julius Malema verwijt Zuma dat hij een neo-liberale, kapitalistische koers vaart die slecht is voor de zwarte bevolking.

De parlementsvoorzitter maakte de EFF keer op keer duidelijk dat de toespraak van de president geen debat is, maar de onderbrekingen gingen door. Zuma werd daarbij Mr. Zupta genoemd, een samentrekking van zijn naam en 'Guptagate', een schandaal over vriendjespolitiek waarin de president een hoofdrol speelde.

Na verloop van tijd begonnen de 25 fractieleden minutenlang "Zupta must fall" te scanderen. Toen besloot de parlementsvoorzitter de EFF-leden de vergaderzaal uit te sturen. Daaraan gaven ze gehoor, dansend en scanderend. "Als we de volgende keer terugkomen, ben jij geen president meer", schreeuwden ze tegen Zuma.

Eén hoofdstad

Toen de EFF-fractie vertrokken was, kon Zuma eindelijk ongestoord spreken. Hij vertelde onder meer dat hij gebruik wil gaan maken van kernenergie op een schaal en met een snelheid die Zuid-Afrika zich kan veroorloven. Ook overweegt hij een keuze om één hoofdstad te maken, omdat het heen en weer verhuizen tussen Pretoria en Kaapstad te duur is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl