De staatssecretaris wil de VOG-regels aanpassen.
NOS Nieuws

Verklaring Omtrent Gedrag kan eerder worden geweigerd

Het wordt makkelijker om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te weigeren. Staatssecretaris Dijkhoff wil de regels zo aanpassen dat VOG's in uitzonderlijke gevallen ook mogen worden geweigerd op basis van politiegegevens. Nu is een afwijzing alleen nog mogelijk als iemand bijvoorbeeld is veroordeeld of als een schikking met hem is getroffen.

Een VOG is nodig voor bepaalde beroepen. Ook sommige vrijwilligers moeten er een hebben, bijvoorbeeld als ze werken met kinderen of met mensen met een verstandelijke beperking.

Screenen

Dijkhoff gaat het ook makkelijker maken om sectoren personeel periodiek of continu laten screenen. De staatssecretaris verbindt aan de uitbreidingen wel strikte voorwaarden, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Zo is het afwijzen van een VOG op basis van politiegegevens alleen mogelijk voor bepaalde functies, bijvoorbeeld in het gevangeniswezen.

Verder moeten sectoren motiveren waarom een VOG nodig is, waarom politiegegevens moeten worden gebruikt en waarom screening wenselijk is. Ook moet de screening 'proportioneel' zijn en voor de aanvrager moet altijd duidelijk zijn welke bronnen worden geraadpleegd.

Voorlichting

Dijkhoff kondigde verder aan dat hij aan jongeren extra voorlichting gaat geven over de VOG's. Hij heeft signalen dat jongeren geen VOG aanvragen uit angst dat die wordt geweigerd. Volgens de staatssecretaris is vorig jaar van de ruim 185.000 verklaringen voor jongeren maar 0,3 procent afgewezen.

In totaal werden vorig jaar 800.000 VOG's aangevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl