NOS NieuwsAangepast

Wereld viert Nieuwjaar

Heel de wereld heeft het nieuwe jaar ingeluid. De Amerikaanse staat Hawaï mocht om 11.00 uur Nederlandse tijd als een van de laatste gebieden 2011 verwelkomen. Daarmee is Barack Obama één van de laatste mensen voor wie het 2011 werd; de Amerikaanse president viert momenteel vakantie met zijn familie op de eilandengroep waar hij werd geboren. Hij bracht de jaarwisseling door met zijn familie en vrienden.

In de meeste delen van de wereld werd het nieuwe jaar groots gevierd. Op Times Square in New York werd vlak voor 6.00 uur afgeteld voor het nieuwe jaar. Er waren een miljoen mensen op de been om te zien hoe de traditionele verlichte bol zakte terwijl de menigte aftelde.

Reuzenrad

Ook op verschillende plaatsen in Europa is het nieuwe jaar ingeluid met grote feesten in de open lucht. Zo waren in Berlijn honderdduizenden mensen bij de Brandenburger Tor. Tenor Paul Potts en David Hasselhoff traden er op. De acteur uit Knight Rider en Baywatch zong net als tijdens de jaarwisseling na de val van de Berlijnse muur zijn hit 'Looking for freedom'.

Bij het reuzenrad langs de Theems in Londen bekeken honderdduizenden mensen het vuurwerk. Bij de Eiffeltoren en op de Champs-Elysées in Parijs was vuurwerk verboden om gewonden en branden te voorkomen. Ook in Griekenland was vuurwerk taboe, maar dat kwam door de bezuinigingen.

Doden

In Zuid-Afrika zijn tijdens een nieuwjaarsfeest tien mensen om het leven gekomen. Ze werden onder de voet gelopen toen paniek uitbrak in de bar waar het feest werd gehouden.

Ooggetuigen zeggen dat de paniek ontstond na een gevecht bij de ingang. Mensen zouden agressief zijn geworden doordat ze door de drukte niet meer naar binnen mochten.

In Napels kwam een man om het leven tijdens de nieuwjaarsviering. Traditioneel schieten de inwoners van de Italiaanse stad met pistolen in de lucht en de 39-jarige man werd door een rondvliegende kogel in zijn rug geraakt. Een 28-jarige man raakte zwaargewond door een kogel in zijn gezicht.

In de stad gingen ook veel bergen met vuilnis in vlammen op. Al maanden hoopt het afval zich op in de straten omdat vuilstorten vol zijn en bewoners protesteren tegen nieuwe. Door vuurwerk vatten ruim honderd bergen vlam.

Kersteiland

2011 brak het eerst aan op het Kersteiland Kiritimati, ten oosten van Australië. Om 11.00 uur gisterochtend werd daar vuurwerk ontstoken, exact 24 uur voor de viering van het nieuwe jaar in Hawaï. Kiritimati hoort bij de eilandengroep Kiribati en ligt net ten westen van de internationale datumgrens.

Daarna volgden Nieuw-Zeeland en het oosten van Australië: daar was de jaarwisseling om respectievelijk 12.00 uur en 14.00 uur Nederlandse tijd. In Sydney was om middernacht het jaarlijkse vuurwerk in de haven. Dat vuurwerk is het grootste ter wereld.

Om 17.00 uur was het Nieuwjaar in Singapore en Hongkong. Om 22.00 uur vierden Dubai en Moskou het begin van 2011 en de Londenaren deden dat om 1.00 uur. Op de Copacabana in Rio de Janeiro ging de menigte om 3.00 uur het nieuwe jaar in.

Trouwen

Op Taiwan zijn ambtenaren van de burgerlijke stand inmiddels begonnen aan een drukke dag. Vandaag begint volgens de Chinese kalender het jaar 100 en omdat dat cijfer symbool staat voor geluk, kozen veel verloofden deze dag om te trouwen.

Hoewel het officieel een vrije dag is op het eiland, wordt er vandaag toch getrouwd. Bijna 7000 koppels geven elkaar het ja-woord.

Taiwan volgt de Minguo-kalender, die de oprichting van de Chinese Republiek als beginjaar neemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl