NOS Nieuws

Pleidooien voor 'echt gezonde lucht'

Staatssecretaris Dijksma gaat adviezen van de Gezondheidsraad betrekken bij het vaststellen van normen voor de kwaliteit van de lucht. D66 had daar om gevraagd.

De Europese normen voor luchtkwaliteit zijn minder streng dan die van de Wereld Gezondheidsorganisatie. D66 benadrukte dat de Europese normen het resultaat zijn van politiek overleg zodat ook landen als Bulgarije en Tsjechië daar aan kunnen voldoen, maar dat die normen niets over gezonde lucht zeggen. "De lucht die de mensen naast sommige snelwegen inademen is zó vervuild dat het te vergelijken is met het roken van een half pakje sigaretten per dag", zei Kamerlid Van Veldhoven.

Meetpunten

Volgens Dijksma bestaat op 1900 meetpunten het risico dat de luchtvervuiling de Europese normen overschrijdt. Maar ze nuanceerde dit beeld door te zeggen dat er in totaal 330.000 meetpunten zijn.

De VVD riep D66 op te stoppen met het zaaien van angst. Volgens Kamerlid Dijkstra is de lucht in Nederland schoon en gaan de normen van de EU snel in de richting van die van de WHO.

Milieu- en gezondheidsorganisaties boden eerder vandaag een petitie aan met ruim 81 duizend handtekeningen van bezorgde burgers. Zij roepen Kamer en kabinet op voor echt schone en gezonde lucht te zorgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl