Goede groeicijfers 2015 in onzekere tijden
De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar 0,3 procent gegroeid ten opzichte van het derde kwartaal. Voor heel 2015 bedroeg de groei 1,9 procent. Daarmee was 2015 het beste jaar sinds de crisis.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in een eerste raming. Tegelijk waarschuwt het CBS voor risico's die de economische groei de komende tijd weer kunnen schaden.
De groei in het laatste kwartaal van 2015 is volgens het CBS vooral te danken aan investeringen en de uitvoer. Zo werd er veel geïnvesteerd in lease-auto's en woningen. De uitvoer steeg vooral door de export van chemische middelen en transportmiddelen.
Consumenten gaven ook meer uit aan inrichting en apparaten en aan vermaak buitenshuis, zoals de horeca en cultuur.
Banen
Het aantal banen groeide in het vierde kwartaal met 48.000. Dat is de grootste banengroei in 4 jaar tijd. Deze groei is vooral te danken aan uitzendbanen. Daarmee kwam voor het eerst het aantal banen boven de 10 miljoen.
Ondanks deze groei zijn er nog altijd meer dan 600.000 werklozen. Ook nam het aandeel van mensen met een flexibel dienstverband toe tot 28 procent aan het einde van vorig jaar.
Kamp
Minister Kamp is verheugd over de cijfers. "We hebben de afgelopen jaren veel moeten doen om de financiële huishouding op orde te krijgen. Die maatregelen waren ook hard nodig. Het kabinet heeft structurele hervormingen doorgevoerd." Van al die maatregelen plukken wij nu de vruchten, zegt Kamp.
En zijn collega Asscher voegt eraan toe dat "we met 10 miljoen banen een historisch aantal halen en geschiedenis schrijven". Volgens hem trekt de werkgelegenheid nu echt aan. Hij is ook blij dat de langdurige werkloosheid licht daalt, al vindt hij dat er nog steeds te veel werklozen zijn.
Toekomst risicovol
Ondanks de licht positieve cijfers vroeg de hoofdeconoom van het CBS ook aandacht voor de zorgen die er zijn voor de toekomst. Hij verwijst naar onzekerheden over de internationale economie, bijvoorbeeld over China en de vrees dat er weer een recessie aankomt in de Verenigde Staten.
Ook minister Kamp benoemde deze risico's. Hij zei daarnaast ook dat de asielimmigratie een bedreiging vormt voor de welvaart. "Het effect op de welvaart is negatief doordat de arbeidsparticipatie van statushouders laag is”, benadrukte Kamp. Hij verwees daarbij naar het hoge percentage Eritreeërs en Syriërs dat een uitkering aanvraagt.
Het IMF zei vorige maand nog dat vluchtelingen juist een positieve bijdrage kunnen leveren aan de economie als het lukt om hen wel in de arbeidsmarkt te integreren.
De groei van 1,9 procent is iets minder dan de voorspelling van het CPB van 2,0 procent, maar wel fors meer dan een jaar eerder. Toen was de groei 1,0 procent en de twee jaren daarvoor was er zelfs sprake van krimp.