Borna Coric
NOS Sport

Coric wacht niet tot zijn 30ste om bij de elite te komen

Het is bekend: de Big Four maakt in het tennis al jaren de dienst uit. Een generatie beloften beet zich stuk op Novak Djokovic, Roger Federer, Andy Murray en Rafael Nadal. Nu kloppen er weer nieuwe tieners op de deur. Wat kunnen zij?

"We zullen de komende vijf, zes jaar zien hoe het gaat met onze lichting. Het zal heel interessant worden", zegt Borna Coric bij het ABN Amro-toernooi. De 19-jarige Kroaat is samen met de Duitser Alexander Zverev (18) en de Australiër Nick Kyrgios (20) de toekomst van het tennis.

"Hoe moeilijk het is om de top te bereiken?", gaat Coric verder. "Het is heel moeilijk. Volgens mij is de jongste speler in de top-10 23 of 24 jaar oud. Je moet wachten op je kans. Ik probeer mezelf te blijven. Ook al zijn zij kampioenen die veel voor de sport hebben betekend."

Ook nieuwe tennistieners boksen tegen Big Four op

De jongste speler in de top-10 is Kei Nishikori. Hij is 26 jaar. Hoe ouder, hoe beter, dat is het nieuwe adagium in de het mannentennis. Eind 2015 bestond een derde van de top-100 uit dertigplussers, een record.

Volgens Richard Krajicek komt dat door de optimale verzorging van het lichaam door de huidige toppers. En periodisering. "Djokovic wint de Australian Open en weet dat hij twee weken later Dubai speelt. Daartussenin speelt hij dan gewoon niks."

En daar baalt de toernooidirecteur van het ABN Amro-toernooi in dit geval best van. "Ik heb hem ook gebeld om hier te spelen, maar hij is niet over te halen. Ook niet met een zak geld. Vervelend voor mij, maar hij stelt prioriteiten."

Het lijkt erop dat Novak Djokovic nog jaren de dienst uit maakt

Nishikori, Milos Raonic en Grigor Dimitrov is het niet gelukt om zich tussen de Big Four te spelen. Maar kan je dat eigenlijk wel van dat soort talenten verwachten?

"Die vier zijn nog zó goed", zegt Thiemo de Bakker, die in Rotterdam verloor van Coric. "Nishikori en Raonic hebben al de finale en halve finale van een grandslamtoernooi gehaald. Zij kunnen de strijd aan, maar als je echt wilt doorbreken moet je de toppers verslaan op de grote toernooien. En dan meestal twee van hen. Dat is gewoon heel moeilijk."

Het kan dus nog wel even duren voordat Coric een gevestigde naam is. "Ik probeer het toch zo snel mogelijk te doen. Ik ga niet zitten wachten tot m'n 30ste. Als het binnen vijf jaar lukt, zal ik het binnen vijf jaar doen."

Dan kunnen we de term 'hoe ouder, hoe beter' vervangen door 'wat goed is, komt snel'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl