NOS Nieuws

Tientallen doden bij gevangenisoproer in Mexico

Tientallen doden in Mexicaanse gevangenis

Bij een oproer in een gevangenis in Mexico zijn zeker 52 doden gevallen. De gouverneur van de noordelijke staat Nuevo León houdt er rekening mee dat het dodental nog oploopt, omdat er twaalf zwaargewonden zijn.

Op een persconferentie zei gouverneur Jaime Rodriguez dat de doden en gewonden allemaal gedetineerden zijn. Eerder werd gezegd dat het vooral politieagenten en militairen waren die de gevangenis Topo Chico binnengingen toen de opstand begon.

Aanvankelijk was er ook sprake van dat de ongeregeldheden een afleidingsmanoeuvre waren voor een vluchtpoging, maar volgens Rodriguez werd er een bendeoorlog uitgevochten en is er niemand ontsnapt.

Ex-commando's

In de gevangenis Topo Chico werd tijdens de gevechten brand gesticht en er waren explosies te horen, maar volgens Rodriguez zijn er geen schoten gelost.

In de gevangenis in de stad Monterrey zitten veel zware criminelen. Een paar maanden geleden werd in Topo Chico een leider van het drugskartel Los Zetas vermoord. Dat kartel bestaat uit vroegere commando's uit het Mexicaanse leger, die zijn overgestapt naar de drugshandel.

Los Zetas is al jaren verwikkeld in een bloedige strijd met het Golf-kartel over de drugshandel in het noorden van Mexico.

Pausbezoek

Het dodelijke geweld in de gevangenis krijgt veel aandacht, omdat paus Franciscus over een paar dagen een bezoek brengt aan een gevangenis in dezelfde regio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl