Vanaf 2017/2018 gaat er, als het aan de ISU ligt, veel veranderen
NOS Schaatsen

Voorstel ISU: minder WK's en programma op de schop

De technische commissie van de internationale schaatsunie (ISU) wil vanaf het seizoen 2017/2018 het programma van de WK afstanden op de schop nemen. Ook moet het aantal WK's worden teruggebracht en moet de 10.000 meter op de EK allround behouden blijven.

De ISU heeft eind januari een plan opgestuurd naar alle nationale bonden, zo meldt schaatsen.nl. Het voorstel zal vervolgens worden ingediend bij het ISU-congres, dat van 6 tot 10 juni wordt gehouden in Dubrovnik (Kroatië).

Gecombineerde toernooien

Als het voorstel groen licht krijgt in juni, dan is de 10.000 meter niet meer de openingsafstand op de WK afstanden. De langste afstand zal worden verschoven naar de derde dag.

Daarnaast is het de bedoeling dat de WK afstanden alleen nog in het jaar voor en in het jaar na de Olympische Spelen op de kalender komen. Nu is dat nog drie keer in de vier jaar. De ISU wil verder dat allroundtoernooien (EK en WK) worden gecombineerd met de sprinttoernooien.

Op die manier krijg je het ene jaar de EK afstanden en de WK allround/sprint en in het andere jaar de WK afstanden en de EK allround/sprint. Bovendien wil de ISU dat de Europese kampioenschappen allround niet worden omgevormd. Dat houdt in dat de 10.000 meter (mannen) en de 5.000 meter (vrouwen) niet verdwijnen.

De ISU heeft ook het idee om vanaf 2019 de teamsprint, dat nu nog een testonderdeel is, toe te voegen op de WK sprint.

KNSB gematigd tevreden met voorstel

Arie Koops, de directeur van de KNSB, is gematigd tevreden met het voorstel van de ISU. Hij is blij dat in het voorstel staat dat de 10.000 meter niet meer op de eerste dag van de WK wordt verreden.

Koops mist nog wel een uitgewerkt idee van de ISU Games. “Dat idee, dat lijkt op het plan van Ard Schenk, waarbij langebaan, shorttrack en zelfs kunstrijden in een evenement worden gecombineerd, komt niet terug. Maar dat zou juist fantastisch zijn, steeds twee jaar na de Spelen. Dat is een mooi idee om de sport op de kaart te zetten en is een van de voorstellen die de KNSB heeft ingediend bij de ISU."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl