NOS Nieuws

Hulp voor mensen met dementie is vaak te traag

Alzheimer Nederland luidt de noodklok omdat veel mensen met dementie lang moeten wachten op specialistische begeleiding. Dat blijkt uit cijfers die de belangenvereniging kreeg uit verschillende regio's. De stichting hoopt dat het ministerie van VWS zich aangesproken voelt en actie onderneemt.

Het duurt volgens Alzheimer Nederland vaak te lang voordat mensen met dementie een zogenoemde casemanager krijgen. Dat is iemand die de mantelzorger en dementerende helpt de zorg te organiseren. De casemanager geeft mensen advies, begeleidt ze naar artsen en kan dagbesteding inschakelen.

Overbelasting

Staatssecretaris Martin van Rijn laat in een reactie weten dat er geen wachtlijsten horen te bestaan en dat er voor alle mensen met dementie een casemanager zou moeten zijn. "Dat valt onder de zorgplicht van zorgverzekeraars'', zegt hij.

Dat mensen moeten wachten, is een groot probleem, volgens Alzheimer Nederland. "Het gevolg is overbelaste mantelzorgers, kans op paniek, crisissituaties thuis en dat mensen eerder naar het verpleeghuis moeten.'' Dat is juist niet de bedoeling. Het kabinet wil juist dat mensen met dementie langer thuis blijven wonen.

Volgens Alzheimer Nederland gaan zorgaanbieders er te makkelijk vanuit dat wijkverpleegkundigen het werk er wel bij kunnen doen. Om die reden worden veel casemanagers ontslagen. Maar de wijkverpleegkundigen hebben het vaak te druk om hun werk goed over te nemen.

Er wordt volgens de stichting ook te weinig rekening gehouden met de toename van het aantal mensen met dementie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl