Reinhold Hanning tijdens het proces
NOS Nieuws

Oud-kampbewaker zwijgt bij begin Auschwitz-proces

Oud-kampbewaker Reinhold Hanning koos ervoor om niets te zeggen bij het begin van het proces tegen hem. Hij zag af van de mogelijkheid om een verklaring te geven voordat getuigen aan het woord komen.

"We behouden ons het recht voor nog iets te zeggen, maar niet nu", zei zijn advocaat tegen de media. "We willen eerst de getuigen horen. Dat lijkt me gepast in een groot proces als dit."

Hanning keek bij zijn voorgeleiding naar de vloer en maakte geen oogcontact met de getuigen. De rechter begon daarna met getuigenverhoren van overlevenden van het kamp.

Medeplichtig

Hanning wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord op 170.000 Joden in Auschwitz. Hanning geeft toe dat hij daar als twintiger kampwacht was, ontkent echter dat hij wist van de massale vernietiging; hij zou alleen hebben gediend in het werkkamp.

Voor de aanklagers maakt het niet uit dat Hanning niet zelf heeft meegeholpen in de gaskamers. Dat hij onderdeel uitmaakte van de moordmachine is voor hen voldoende.

Reinhold Hanning

Het Openbaar Ministerie zegt dat Hanning onder meer betrokken was bij de Ungarn-Aktion, waarbij in 1944 duizenden Joden uit Hongarije werden vergast. Hanning diende van januari 1942 tot juni 1944 in Auschwitz.

'SS'ers waren onmenselijk'

Het proces tegen de 94-jarige oud-SS'er ging vanmorgen van start onder grote publieke belangstelling in het Duitse Detmold. Er waren tientallen journalisten uit binnen- en buitenland op afgekomen en ook veel Holocaust-overlevenden en hun familieleden.

Vanwege alle drukte is het proces naar een grotere rechtszaal verplaatst.

Er was nog even een opstootje toen de 87-jarige Holocaust-ontkenner Ursula Haverbeck zich meldde bij de rechtszaal. De vrouw werd door de politie ontzet toen omstanders haar belaagden.

Een Holocaust-ontkenner wordt door de politie ontzet

Vanwege Hannings broze gezondheid worden de procesdagen beperkt tot een duur van twee uur. Hanning kan veroordeeld worden tot een celstraf van drie tot vijftien jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl