NOS Schaatsen

Wüst: ik ben geen aap met één trucje

Wüst denkt terug aan tien jaar geleden

Voor Ireen Wüst beginnen de WK afstanden vanmiddag even na 17.00 uur met de 3.000 meter. Wüst start al in de tweede rit en dat is ze als olympisch kampioen van Sotsji niet echt meer gewend.

"Ik ben erop ingesteld en wist het eigenlijk al toen ik het eerste blok van de wereldbekers ging missen", stelt Wüst. "We moeten maar denken aan Turijn, morgen op de dag af tien jaar geleden. Toen zat ik ook helemaal in het begin."

Op 12 februari 2006 brak Wüst definitief door als schaatsster door bij de Olympische Spelen in Turijn goud te pakken op de 3 kilometer. Een datum die in haar geheugen staat gegrift. "Ik word wel een beetje oud hè. Tien jaar geleden al."

Goud, dat zit er dit weekeinde in Kolomna waarschijnlijk niet in, realiseert Wüst zich. "Het zou onverwacht en heel speciaal zijn, omdat het zo'n lastig seizoen is waar ik me met hangen en wurgen doorheen worstel. Maar het zou wel heel welkom zijn."

Geen dom wild dier

De tactiek van Wüst op de 3.000 meter is vaak hetzelfde: vol erin gaan en het doodgaan zo lang mogelijk uitstellen. Gaat ze het in Kolomna, gezien de hegemonie van Martina Sábliková, anders proberen? "Ik ben geen aap met één trucje, ik heb hem ook weleens anders gereden", aldus Wüst.

"Het voordeel is dat Antoinette de Jong in de eerste rit zit, dus dan weet ik een beetje wat er mogelijk is. Ik denk niet dat ik de tactiek van een vlak schema toe kan passen. Zeker niet met Sábliková in deze vorm. Ik zal er wel hard ingaan, maar natuurlijk wel beheerst en slim. Ik zal niet als een of ander dom wild dier met rondjes 28 beginnen."

Overzicht WK afstanden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl