NOS Nieuws

Beurzen opnieuw diep in het rood

De beurzen in Europa staan vandaag weer fors in het rood. De AEX noteerde rond 13.00 uur een verlies van ruim 2,5 procent, iets minder dan vanochtend toen er in Amsterdam bijna 4 procent van de beurswaarde in rook opging. Grondstoffenbedrijven en banken staan net als de voorbije dagen weer op verlies.

De prijzen van grondstoffen worden gedrukt door zorgen over de wereldeconomie, China en de VS. Ook het vooruitzicht dat de Fed (het Amerikaanse stelsel van Centrale Banken) voorlopig de rente niet verder verhoogt, voedt de vrees dat het met de Amerikaanse economie niet goed gaat, en blijkbaar een renteverhoging niet kan hebben.

Banken

De zwaarste verliezen worden opgetekend door Shell, staalbedrijf Arcelor Mitttal en de banken en verzekeraars. Zo verliezen ING en Aegon rond de 6 procent. Bankaandelen in heel Europa staan diep in het rood. De bankenindex staat zo'n 6 procent lager. Vooral Italiaanse, Franse, Griekse en Spaanse banken moeten het ontgelden.

"Banken zitten in het hart van het economisch verkeer en minder economische groei en bedrijvigheid raakt links- of rechtsom de kredietportefeuilles door wanbetalingen en faillissementen, en dat verzwakt de banken is de redenering", zegt NOS-economieredacteur André Meinema.

Greintje vertrouwen

Ook Londen, Parijs en Frankfurt delen in de malaise met verliezen aan het begin van de middag van twee tot drie procent. De bewegelijkheid is groot en koersen golven op en neer. De VIX, de nervositeits- of angstmeter van de beurs, is omhooggeschoten en staat met 39 punten in een crisismodus.

Gisteren beleefden de beurzen een dag met koersstijgingen en leken ze terug te krabbelen na eerdere zware verliezen. "Maar dat greintje vertrouwen zijn beleggers weer helemaal kwijt." aldus Meinema.

De goudprijs is door al die beursturbulenties flink gestegen. Goud wordt vaak gezien als een veilige haven en wordt nu ruim boven de 1220 dollar voor een ounce (31,1 gram) verhandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl